RSS FeedAdauga la favorite

Referat Clorura de sodiu

Preview Clorura de sodiu


CLORURA DE SODIU
Ea este indispensabila vietii oamenilor si animalelor. Participând la formarea unor sucuri digestive, NaCl este introdusa zilnic în organism sub forma de sare de bucatarie. Solutia de clorura de sodiu cu concentratia de 0,9%, având aceeasi concentratie cu plasma sangvina, se foloseste în medicina ca ser fiziologic. Actiunea antiseptica a clorurii de sodiu si-a gasit aplicatie la conservarea alimentelor si pieilor.
În industrie, clorura de sodiu este considerata cea mai importanta materie prima anorganica. Constituie substanta de baza a unei ramuri industriale, care o prelucreaza pentru obtinerea sodiului, clorului, acidului clorhidric, hidroxidului de sodiu, carbonatului de sodiu etc. În acelasi timp NaCl este utilizata si în industria lacurilor, vopselelor, hârtiei, maselor plastice, textila si altele. Tara noastra, dispunând de mari zacaminte de sare la Slanic Prahova, Ocnele Mari, Ocna Dejului, Ocna Muresului, Praid, Tg. Ocna etc. a creat o puternica industrie clorosodica. Cele mai importante uzine clorosodice se gasesc la Govora, Borzesti, Turda si Ocna Muresului.
În industria metalurgica este folosita ca reductor, iar în electronica se foloseste la fabricarea lampilor cu vapori de sodiu. De asemenea, NaCl este utilizata si în industria chimica organica si în industria farmaceutica.
CLORUL [Cl2] a fost descoperit în 1774 de catre Karl Scheele care l-a considerat un compus. În 1810, Humphry Davy a demonstrat ca era un element si l-a numit “clor” din cauza culorii sale ( în lb. greaca chloros înseamna galben-verzui). Clorul este un gaz otravitor cu miros sufocant. Este de doua ori si jumatate mai dens decât aerul. La dizolvare, o parte din clor reactioneaza cu apa rezultând apa de clor care la lumina se descompune cu degajare de oxigen.
Fiind toxic, clorul duce la inflamarea mucoaselor nazale, produce hemoragii si poate duce la sufocare. Antidotul în intoxicatiile cu clor este o substant...

Informatii:

Nume: Clorura de sodiu

Categorie: Chimie

Data adaugarii: 26.11.2008 01:37

Afisari: 9864

Etichete: clorura, sodiu

Descarcari: 323

Nota: 5.33 / 10 - 3 voturi

Advertisment
Feedback