Referat - Coroziunea - analiza

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
393
Etichete
coroziunea, analiza
Descarcari
246
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Coroziunea - analiza

Coroziunea este o reactie chimic, electrochimic\ sau biochimic\ sub ac]iunea mediului ;nconjur\tor prin care o substan]\ este distrus\, dizolvat\ sau mic[orat\ par]ial sau complet. Termenul coroziune este ;n special folosit pentru a defini ac]iunea treptat\ asupra metalelor a unor agen]i naturali, cum ar fi aerul sau apa s\rat\.
Cel mai ;nt=lnit exemplu de coroziune este ruginirea fierului, o reac]ie chimic\ complex\ ;n care fierul se combin\ [i cu oxigen [i cu ap\ pentru a forma oxid de fier. Oxidul este un solid care men]ine aceea[i form\ general\ a metalului din care a fost format, dar mai poros [i mai voluminous, fiind slab [i fragil.
Se pot folosi trei metode pentru a preveni ruginirea fierului>
1. Crearea unui aliaj din fier care s\ reziste coroziunii
2. Ad\ogarea unui strat dintr-un material care s\ reac]ioneze cu substan]ele corozive mult mai rapid dec=t fierul, astfel pe masur\ ce acel strat se consum\, fierul este protejat.
3. Acoperirea cu un strat impermeabil ;n a[a fel ;nc=t aerul [i apa s\ nu ajung\ la fier.
Crearea unui aliaj din fier este cea mai bun\ metod\ de protec]ie dar [i cea mai scump\. Un exemplu ar fi o]elul inoxidabil care se ob]ine prin combinarea cromiului sau a cromiului si nickelului cu fierul. Acest aliaj nu este absolut inoxdabil dar rezist\ chiar [i sub ac]iunea unor substan]e corozive puternice, cum ar fi acidul azotic.
A doua metod\, protejarea cu un metal activ, este [i ea satisf\c\toare dar scump\. Cel mai ;nt=lnit exemplu este metoda galvaniz\rii, ;n care fierul este acoperit cu un strat de zinc. :n prezen]a solu]iilor corozive, un poten]ial electric apare ;ntre fier [i zinc, cauz=nd dizolvarea zincului si protejarea fierului pe toat\ perioada existen]ei zincului.
A treia metod\, [i anume protec]ia suprafe]ei fierului cu un strat impermeabil, este cea mai ieftin\ dintre toate [i de aceea cea mai des ;ntrebuin]at\. Ea satisface cerin]ele de protec]ie a fierului at=ta timp c=t nu apare nici o fisur\ pe strat


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org