Referat - Exprimarea concentratiilor solutiilor

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
583
Etichete
exprimarea, concentratiilor, solutiilor
Descarcari
207
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Exprimarea concentratiilor solutiilor


Concentratia unei solutii reprezinta cantitatea de substanta dizolvata in raport cu cantitatea de solutie sau de dizolvant.
O solutie care contine un mol de substanta la un litru de solutie se numeste molara si se noteaza cu 1m. Molaritatea are submultipli si multipli, adica exista solutii decimolare (m/10), centimolare (m/100), milimolare (m/1000) etc.; in mod analog exista solutii dublumolare (2m), triplumolare (3m) etc.
In general molaritatea, m, se exprima prin relatia:

m=(g subst/l)/M

in care M este masa moleculara a substantei dizolvate.
Concentratia solutiilor poate fi exprimata si prin numarul molilor de substanta dizolvata in 1000g dizolvant. Astfel de concentratie se numeste molalitate sau concentratie molala.
Concentratia solutiilor se poate exprima si prin numarul de echivalenti-gram (vali) de substanta dizolvata intr-un litru de solutie. Astfel de concentratie se numeste normala sau normalitate, n, si se exprima prin relatia:

n=(v g subst/l)/M

in care v este valenta.
Concentratia solutiilor poate fi exprimata si in fractii molare. Fractia molara se noteaza cu Ni si reprezinta raportul dintre numarul de moli ai unei componente si numarul totali ai molilor din solutie:

Ni=ni/n1+n2+n3+...

in care Ni reprezinta fractia molara a substantei n1.
Este firesc ca suma fractiilor molare ale tuturor componentelor sa fie 1.
Concentratia poate fi si procentuala: concentratie procentuala de masa sau, mai simplu, concentratie procentuala, si concentratie procentuala in volume.
Concentratie procentuala de masa exprima cantitatea in grame de substanta dizolvata in 100 g solutie. De exemplu, printr-o solutie 21% se intelege solutia care contine 21 g substanta dizolvata in 100 g solutie.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org