Referat - Legaturi chimice II

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
504
Etichete
legaturi, chimice
Descarcari
279
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Legaturi chimice II


Prin transformari chimice,atomii au posibilitatea de a ajunge într-o stare de energie minima.În reactiile chimice,între atomi se stabilesc anumite forte,numite legaturi chimice.Acestea se clasifica în: ionice,covalente si metalice.

*exemple de substante cu legaturi ionice : clorura de sodiu,oxidul de calciu,clorura de magneziu.
*exemple de substante cu legaturi covalente : sulf,brom, zahar.
*exemple de substante cu legaturi metalice : aur, zinc,cupru.


*Regula octetului

Care este originea si natura fortelor ce se manifesta în substante? Primul raspuns la aceasta întrebare a fost dat de teoria electronica a legaturii chimice, elaborata de catre G.N.Lewis si W.Kossel,în 1916.Conform acestei teorii,legaturile chimice se realizeaza cu participarea electronilor din învelisul exterior al atomilor, numiti electroni de valenta.
Cauza formarii legaturilor chimice o constituie tendinta generala a atomilor de a ajunge într-o stare de energie minima prin realizarea unei structuri electronice stabile pe ultimul strat,corespunzatoare gazului inert cel mai apropiat în tabelul periodic.Gazele inerte au configuratie de octet pe stratul exterior (exceptie face heliul,care are configuratie de dublet), care le confera inertie chimica.
De aici a rezultat regula octetului,care prevede ca atomii tind sa îsi realizeze o configuratie de maximum 8 electroni a ultimului strat (regula riguros valabila doar pentru elementele din perioada a 2-a).Atomii pot ajunge la configuratii electronice stabile prin cedare,acceptare sau punere în comun de electroni în reactii cu alti atomi când se formeaza legaturi chimice.


*LEGATURA IONICA

Legatura ionica se realizeaza pe baza transferului de electroni de la atomii elementului cu caracter chimic metalic la atomii elementului cu caracter chimic ne- metalic si a interactiei electrost


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org