Referat - Metanul II

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
539
Etichete
metanul
Descarcari
247
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Metanul II


A fost descoperit de A.Volts în 1778 în malul baltilor si a fost numit prima oara gaz de balta. Metanul este cel mai simplu alcan, o hidrocarbura saturata aciclica, primul termen al seriei de hidrocarburi parafinice. Se gaseste sub forma de zacaminte naturale în stare destul de pura. Tara noastra poseda zacaminte de metan cu puritate ridicata ( 98%-99% ) , cele mai importante fiind cele de la Sarmasel , Copsa Mica , Bazna , Nades , Sincai , Deleni etc..
Cantitati apreciabile de gaz metan se gasesc si în minele de carbuni. Metanul se produce si acolo unde a avut loc o fermentare a celulozei în absenta aerului, sub influenta unor bacterii anaerobe; de aceea, din fundul baltilor, unde continuu plutesc plante, se degaja uneori metan. Este un component în proportie de 20-30% din gazul de iluminat rezultat prin distilarea uscata a huilei. Separarea metanului din gazul de iluminat constituie un izvor pentru obtinerea lui in tarile bogate în zacaminte de carbuni. Ca si petrolul, gazul metan se extrage din zacaminte prin sonde. De la locul de extractie, el este trimis prin conducte pana la centrele de consum. În laborator metanul se poate prepara prin reactia dintre apa si carbura de aluminiu (metoda Moissan):
Al4C3 + 12H2O = 3CH5 + 4Al(OH)2
într-un dispozitiv de preparat gaze la cald. Si carbura de beriliu formeaza cu apa, în mod preponderent, metan. O alta metoda de laborator este descompunerea acetatului de sodiu (sau de potasiu) prin încalzire calce sodata (metoda Dumas):
CH3-COONa + NaOH = CH4 + NaCO3

Proprietati fizice

Metanul este un gaz incolor, mai usor decât aerul , insolubil în apa , solubil în alcool , eter , benzen .
Mirosul gazului metan din conductele industriale si casnice este dat de substantele continând sulf ( mercaptani ) care sunt adaugate special pentru a face gazul usor de recunoscut prin miros ; eventualele scapari de gaze pot fi astfel descoperite la timp.
El poate fi prins sub apa fara pierderi însemnate.


  • Referate asemanatoare

    • Metanul

      METANUL Metanul (CH4) . A fost descoperit de Volta în 1778 în mâlul baltilor si a fost numit gaz d ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org