Referat - Zaharide

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
884
Etichete
zaharide
Descarcari
281
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Zaharide



Mod de lucru

Oxidare cu reactiv Tollens
Se amestecã într-o eprubetã 2 ml reactiv Tollens cu 2 ml sol. apoasã de glucozã 20-25% si se încãlzeste 2-3 minute în apã caldã ( 60-80OC).
Obs. Argintul se va depune pe pereþii eprubetei dacã aceasta a fost curatã.
Glucoza este o aldozã.

Oxidarea cu reactiv Fehling
Reactivul Fehling se preparã prin dizolvarea a 7g de sulfat de cupru cristalizat în 100 ml apã; se dizolvã 35 g tartrat dublu de sodiu si potasiu si 26g hidroxid de potasiu în 100 ml apã.
Într-o eprubetã se introduc 2-3 ml reactiv Fehling si se încãlzeste pânã la fierbere. Continuând fierberea se picurã sol. apoasã de glucozã 20-25% pânã la dispariþia completã a coloraþiei albastre a amestecului si separarea unui precipitat rosu de oxid de cupru(1).


Zaharoza

Proprietãþi
Substanþã solidã, cristalizatã, solubilã în apã, cu gust dulce. Se topeste la 185OC; încãlzitã peste aceastã temperaturã formeazã un lichid galben-brun care prin rãcire dã o masã solidã amorfã numitã caramel. Prin hidrolizã acidã sau enzimaticã zaharoza formeazã un amestec echimolecular de glucozã si fructozã, numit zahãr invertit.
Este folositã exclusiv în alimentaþie, fiind total asimilabilã de organismul uman.

Activitate experimentalã
Carbonizarea zaharozei
Se încãlzesc într-o capsulã de porþelan 2-3 g de zahãr tos; când toatã masa de cristale s-a topit se opreste încãlzirea si se lasã lichidul format sã se rãceascã. Rezultã, dupã rãcire, o masã solidã, amorfã, durã si cu aspect sticlos, de culoare galben-brun de caramel. Produsul este foarte aderent la pereþii capsulei si se îndepãrteazã numai prin spãlare cu apã fierbinte.
O bucatã de zahãr cubic, þinutã de un cleste pentru creuzete, se introduce direct în flacãra unei lãmpi. Zahãrul se topeste si se descompune fãrã sã se aprindã (fãrã sã ardã) desi este substanþã organicã. Se rãspândeste un miros cunoscut de zahãr ars.
Dacã pe bucata de zahãr cubic, înainte de a fi introdusã în flacãrã, se presarã puþ


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org