Referat - Contabilitate de gestiune-cursuri

Categorie
Referate Contabilitate
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
407
Etichete
contabilitate, gestiunecursuri
Descarcari
430
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Cap. 1 Problematica si specificul contabilitatii de gestiune

Definirea contabilitatii de gestiune
Din 1 ianuarie 1993 se aplica contabilitatea dualista: un circuit aferent contabilitatii financiare si un circuit aferent contabilitatii de gestiune.
Contabilitatea financiara furnizeaza informatii sintetice care se finalizeaza în situatiile financiare anuale compuse din bilant, cont de profit si pierdere, situatie de fluxuri de trezorerie, situatia modificarilor capitalurilor si politici financiare si note explicative. Aceste situatii prezinta pozitia financiara a întreprinderii, performanta si modificarea pozitiei financiare.
Datele furnizate de contabilitatea financiara se adreseaza utilizatorilor externi (investitorii de capital, creditorii, clientii, institutiile statului, bancile, personalul) si utilizatorilor interni (managerilor) pentru analize financiare.
Contabilitatea de gestiune furnizeaza informatii analitice de detaliu referitoare la eficienta utilizarii factorilor de productie. Prin contabilitatea de gestiune se determina costul de productie pe produs, lucrare sau serviciu (P, L, S), costul pe centre de responsabilitate, costul diferitelor functiuni, rezultatele analitice (pe produs, lucrare sau serviciu si pe centre). Ea furnizeaza informatii de natura economica exprimate atât în unitati monetare cât si nemonetare (fizice).
Contabilitatea de gestiune are ca obiect:
cunoasterea detaliata a proceselor de alocare a resurselor în interiorul întreprinderii pe centre de responsabilitate si pe produse
metode de transformare a resurselor consumate în rezultate
elaborarea previziunilor având la baza consumurile trecute putându-se evalua în timp consecintele activelor viitoare
Contabilitatea de gestiune furnizeaza date care vin sa completeze informatiile din contabilitatea financiara si ele se adreseaza exclusiv managerilor ca beneficiari interni de date.
Rezulta ca contabilitatea de gestiune are ca finalitate furnizarea informatiilor necesare luarii deciziil


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org