Referat - Periodizari in evolutia contabilitatii

Categorie
Referate Contabilitate
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
403
Etichete
periodizari, evolutia, contabilitatii
Descarcari
293
Nota
0 / 10 - 0 voturi



PERIODIZARI
ÎN EVOLUTIA CONTABILITATII




Contabilitatea este o stiinta constituita,deoarece opereaza cu un vocabular specific, dispune de o metoda proprie, de principii si legitati proprii care guverneaza grupul de fapte si fenomene investigate.Ea are evident si o istorie cuprinsa între primele register de conturi descoperite în sanctuarul ziguratului antic si modelele contabile de mare suplete, construite în zilele noastre.
În evolutia contabilitatii se pot distinge cinci perioade:
primele începuturi ale însemnarilor contabile pâna la anul 1202;
anii 1202-1494;
anii 1494-sfârsitul anului 1600;
anii 1600-1795;
1795-pâna în present.

O incursiune în istoria contabilitatii semnifica un authentic act de cultura, dar în acelasi timp, un demers deosebit de complex. Privind retrospectiv la istoria omenirii, la epoci si civilizatii disparute deja, ne uimeste similaritatea unor idei si solutii, pe care numai orgoliul si lipsa de informare ne pot îndemna sa le consideram descoperiri ale lumii moderne. Realizari de exceptionala valoare practica si stiintifica, rezistând timpului pâna în present, constituie mesajele pe care aceste civilizatii disparute îl trimit ca un ecou zilelor noastre. În antichitate, grecii, persii si incasii tineau socotelile cu ajutorul unor sfori înnodate, de diferite culori. Ansamblul acestora constituia veritabile register de evidenta. Pastorii si-au numarat turmele gravând linii verticale pe bucati de lemn. Brutarii din Franta foloseau aceasta metoda pentru a numara pâinea vânduta pe datorie. În Mesopotamia se utilizau, acum cinci mii de ani, tablitele de argila imeda pentru a consemna prin gravare operatiile care au avut loc.
La Susa a fost descoperit codul regelui Hammurapi. Din textele codului reiese faptul ca asiro-caldeeni foloseau tablitele de argila pentru inventarierea depozitelor. Aceste tablite erau apoi uscate si pastrate ca documente justificative. Ei cunosteau notiunea de active si pasiv. De asemenea, ei aveau cunostinte si


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org