Referat - Arta conversatiei

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
429
Etichete
arta, conversatiei
Descarcari
252
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Arta Conversatiei

Reguli pentru reusita conversatiei

Pericolul care ameninta orice adunare, în jurul mesei familiale ca si la cea mai selecta receptie, este plictiseala. Remediul cel mai sigur împotriva ei este conversatia.
Care este secretul conversatiei? Exista o reteta perfect pusa la punct ce asigura reusita în toate situatiile? Nu, din pacate! Nu poti patrunde dintr-o data în acest domeniu care da ocazia unora sa-si desfasoare pe deplin puterea de seductie, iar altora sa comita gafa dupa gafa. Între ariditatea plictiselii si pericolul ridiculului, trebuie sa urmam un drum ale carui principale etape sunt tactul, discretia, atentia, însufletirea, umorul, cultura, politetea si sinceritatea.
Apar aici, ca în aproape toate manifestarile vietii în comun, cel putin doua atitudini gresite. Exista unele persoane foarte sigure pe ele, care polarizeaza conversatia, îmbatîndu-se cu propriile lor cuvinte, vorbind fara încetare si interzicîndu-le celorlalti orice participare la discutie. La cealalta extrema se situeaza tacutii, timizii, cei carora le e o frica teribila sa nu greseasca sau sa-si spuna vreo parere; adeptii vesnicului “Aveti dreptate” sau ai mai noului “Corect!”.
Ajungem astfel la situatia pe care o enunta un umorist: “În orice conversatie, sunt doua feluri de indivizi: pisalogii si victimele.”
Arta conversatiei nu se învata ca formulele matematice. Ea este dobîndita mai degraba ca o limba straina, respectînd anumite reguli si exersînd-o la nesfîrsit. Voi da în continuare cîteva dintre aceste reguli, dar numai dumneavoastra sunteti în masura sa hotarîti daca ele va ajuta sa va comportati agreabil într-o societate.

Invitam numai medici ?

Nici o conversatie generala între zece sau douasprezece persoane nu se poate prelungi multa vreme. De aceea, o gazda trebuie sa-si grupeze musafirii dupa anumite criterii. La acest lucru trebuie sa ne gîndim înca din momentul în care facem invitatiile.
Veti constata ca cele mai reusite reuniuni sunt acelea în care invi


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org