Referat - Burse internationale de valori si marfuri

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
326
Etichete
burse, internationale, valori, marfuri
Descarcari
219
Nota
0 / 10 - 0 voturi

BURSE INTERNATIONALE DE VALORI SI MARFURI



BURSA: DEFINITIE, PREMISE SI TRASATURI CARACTERISTICE


Pornind de la limbajul comun, denumirea de bursa reprezinta o alocatie, iar din punct de vedere etimologic aceasta denumire provine din grecesc “bursa” semnificând saculet cu bani.
Din punct de vedere economic, bursa reprezinta o piata unde au loc tranzactii bursiere dupa o anumita procedura reglementata.
Schimburile, tranzactiile se cunosc din cele mai vechi timpuri si se efectuau, la început, sub forma de troc. Ulterior, regele Lidiei din Asia Mica a înlocuit trocul traditional printr-un schimb de marfuri contra unor piese din argint si aur.
În Mesopotamia apare pentru prima data sistemul de împrumut cu dobânda, la care apelau cei ce doreau sa dezvolte o activitate comerciala.
Câteva secole mai târziu, în Roma antica, apare categoria de publicani reprezentând comerciantii abilitati de catre senat ce aveau exclusivitate în colectarea impozitelor, aprovizionarea armatei, etc. Acestia întemeiau societati în comandita pe actiuni numite societati publicanorum, iar actiunile acestor societati se negociau în bazilici construite special în acest scop. Cei ce se ocupau de vânzarea acestor actiuni se numeau argentari.
La aproximativ 1000 de ani dupa prabusirea Imperiului Roman, aceasta activitate de schimb apare la genovezi si la armatorii si comerciantii venetieni care, pe durata unei calatorii, constituiau societati pe actiuni ce se dizolvau la sfârsit prin separarea partilor cu care fiecare a contribuit.
Începând cu secolul XIV, în Franta, printr-o ordonanta a lui Filip cel Frumos este data prima reglementare cu privire la schimbul organizat într-un anumit loc bine stabilit, schimbul realizându-se prin negocieri pe Podul cel Mare.
Tot în secolul 14, la Brouge negustorii veniti din îndepartatele Indii îsi negociau marfurile într-un han la familiei Van der Boursen care avea pe frontispiciu 3 saculeti, de unde


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org