Referat - Comunicare sau manipulare

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
383
Etichete
comunicare, sau, manipccare
Descarcari
280
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Comunicare sau manipulare

Fragmentul ales drept referinta este din Însemnari politice de Armand Calinescu, editie îngrijita si prefatata de Al. Gh. Savu, Editura Humanitas, Bucuresti, 1990. Nu este propriu-zis un discurs politic, ci un discurs despre practica politica vazuta de un observator precum Armand Calinescu. El încearca sa fondeze si sa precizeze o maniera de a elabora politicul. Textul este destul de lung si de aceea analiza s-a constituit într-o pendulare constanta asupra ansamblului textului si o serie de reajustari între reprezentarea globala a textului si analiza detaliata a câtorva paragrafe.
Fragmentul este analizat începând cu însemnarea din 3 martie, când în sedinta Delegatiei Permanente Mihalache îsi da demisia din presedintia partidului.Obiectul se contituie astfel în presedintia partidului, iar subiectul cautator, Mihalache, pirde acest obiect. Într-o prima faza este pus în centru obiectul, apoi în prim-plan este pus subiectul care se hotaraste sa amâne demisia pâna la 4 aprilie, când se aduna Congresul. Exista o virtualizare a relatiei dintre subiect si obiect în care destinatorul este regele. Este descrisa o lipsa sau o stre de deceptie, marcata prin disjunctia între subiect si obiect.

adevarat minciuna

être paraître
“presedinte”




secret fals

non paraître non être
“demisia”

Din certitudinea ocuparii functiei de presedinte al partidului, Mihalache se vede pus în situatia de a-si dezvalui dorinta secreta: depunerea demisiei trebuie sa conduca la obtinerea unui raspuns din partea regelui. Pentru ca operatiunea devine indispensabila, el devine “violent contra manistilor”. Dintr-un vouloir faire, demisia


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org