Referat - Conceptul si esenta regimului politic

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
334
Etichete
conceptul, esenta, regimului, politic
Descarcari
262
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Conceptul si esenta regimului politic


Regimurile politice sunt concepute ca reprezentînd modalitati de exercitare a puterii într-un spatiu institutional dat. Regimurile politice reprezinta formele prin care se exteriorizeaza actiunea puterii, prin intermediul organelor constitutionale vizînd "puterile statului", actiunea lor reciproca, rolul si functiile organelor statului reglementate prin constitutii, legi, acte normative etc. Regimul politic nu provine exclusiv din regulile constitutionale, ci el rezulta din combinarea sistemului constitutional cu sisteme de partide care modeleaza viata politica. Fundamentarea conceptuala si definirea regimului politic în politologia contemporana cunosc o diversitate de modalitati care în esenta îsi propun sa raspunda la întrebarile: a) cum sunt alese organele guvernamentale?; b) care este srtuctura fiecaruia dintre ele?; c) cum sunt repartizate între ele functiile guvernamentale?; d) exista vreo limita a puterii lor fata de cei guvernati?
În definirea regimului polotic se confrunta conceptii si tendinte diferite cum sunt:
cea liberala
autoritara
democratica
tehnocratica
elenista - avînd drept repere legitimitatea puterii si modul în care
se exercita ea. Motivatia ideologica fundamentala în doctrinele oficiale practicate in Vest si Est sta si la baza disjunctiei regimurilor politice, asa cum s-au cristalizat si au evaluat ele în Europa postbelica, astfel ca, în tipm ce democratiile occidentale consemnau pluralismul politic ca valoare axiala a regimului politic pluripartidist, ideologia marxista, considerînd clasa muncitoare ca principala forta a progresului istoric, legitima politic monopartidist si monopolismul ideologic al acestei clase sociale.
Regimul politic exprima modul în care practic se exercita puterea integrînd ca elemente constitutive conditiile în care se realizeaza atributiile de sef al statului, raporturile specifice se stabilesc între organul chemat sa
îndeplineasca aceste atributiisi celela


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org