Referat - Cultura caisului

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
411
Etichete
cultura, caisului
Descarcari
225
Nota
0 / 10 - 0 voturi



CULTURA CAISULUI


Caisul
Armeniaca vulgaris Lam. ( Prunus armeniaca )
Fam. Rosaceae
Subfam. Prunoideae

Descriere botanica.
Caisul cultivat este altoit si în consecinta sistemul radicular reprezinta de fapt specia de portaltoi folosita cu particularitatile ei distincte.
Radacinile de tip pivotant pot atinge adâncimea de 285 cm ( altoi pe prunul aiud ), si chiar 380 cm ( altoit pe zarzar ). De la adâncimea de 60 – 70 cm numarul radacinilor scade foarte mult, iar sub 100 cm aproape ca dispar complet cu exceptia celor pivotante.
În stratul de 0 – 19 cm, numarul de radacini este de 21 – 47% în functie de portaltoi, între 40 – 60 cm, este de 8 – 15%, iar sub 80 cm abia 2 – 8%. Din bionasa totala a pomului, radacinile reprezinta 40,5% la altoirea pe corcodus, 37,0% pe prunul franc si abia 25,4% pe prunul rosu de Simleu.
Trunchiul este drept la majoritatea soiurilor sau torsionat ( Timpuriu de Arad ) cu scoarta brun-închis sau brun-alburie crapata, usor exfoliata. Trunchiul este sensibil la gerurile târzii ( februarie ) si la orice lovitura mecanica.
Coroana este destul de voluminoasa, potrivit de densa iar forma rotunda difera în functie de soi. Majoritatea soiurilor au coroana globuloasa larga ( Cea mai buna de Ungaria, Litoral, Olimp, Mamaia), largpiramidala ( timpurii de Arad ), invers piramidala ( Royal ) si chiar turtita ( Falca rosie, Rosii de Baneasa ).
Caisul este o specie productiva, soiurile nefiind afectate de alternanta de rodire, diferentiaza multi muguri floriferi. Productia medie pe pom este de regula de 40 – 60 kg, putând atinge usor 80 – 100 kg. În asia se întâlnesc pomi care produc 500 – 700 kg, iar la noi unii pomi izolati pot produce 150 – 200 kg.
La cais frunzele sunt simple dispuse altern. În functie se soi frunzele pot avea forma subrounda, scurt-ovala sau codiforma. Sunt glabre, lucioase si usor coriacee. Marginile limbului pot


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org