Referat - Cum poate afecta boala la animale veniturile dumneavoastra

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
333
Etichete
cum, poate, afecta, boala, animale, veniturile, dumneavoastra
Descarcari
266
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Cum poate afecta boala la animale veniturile dumneavoastra

Orice modificare a starii de sanatate a animalelor este un factor perturbator în circuitul monetar, de aceea este în interesul fiecarui fermier sa cunoasca si consecintele economice ale variatiei starii de sanatate a animalelor.
Sunt situatii când profitul real este mai important fata de viabilitatea afacerii pe termen scurt. Ceea ce trebuie luat în calcul, în astfel de situatii, este garantia solvabilitatii facturilor cu termen scadent. Cunoasterea si stapânirea fluxului monetar este parte integranta a strategiei generale de management.
Pentru a preveni pierderile economice este recomandat sa se cunoasca, în orice moment, starea de sanatate a efectivului de animale. Orice evolutie ascunsa (subclinica) a unei boli sau o contaminare recenta, poate modifica sanatatea animalelor si implicit fluxul monetar.
În figura 1 sunt redate productiile ce se pot obtine de la animale sanatoase (1); de la animale bolnave (2) si de la animale bolnave, dar dupa interventia specialistului si a crescatorului (3).
Se stie, iar din figura se observa ca o anumita productie (G1) se poate obtine cu o anumita cheltuiala (X1). În cazul evolutiei unei boli, aceeasi productie se poate obtine doar cu cheltuieli mai mari (X2). Daca nu putem sau nu dorim sa crestem cheltuielile, în cazul evolutie bolii, se va putea obtine doar o productie mai mica (G2).
Pentru a mentine productia la nivelul potentialului biologic al animalelor (G1), dupa aparitia bolii vor trebui sa se creasca cheltuielile (X3), pentru a mentine productia dar si pentru a avea un bilant economic pozitiv (beneficiu). Fermierul va adoptata varianta cea mai convenabila (curba 3) urmând sfaturile specialistului (R - S), dar va trebui sa modifice si conduita manageriala, (S - T) pentru a se încadra în cheltuieli minime cu efecte tehnice maxime.
Evaluarea economica este necesara pentru identificarea conduitei de specialitate convenabile în conditiile specifice ale fiecarei f


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org