Referat - Cum sa obtinem mai multi purcei la fatare

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
373
Etichete
cum, obtinem, mai, multi, purcei, fatare
Descarcari
300
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Cum sa obtinem mai multi purcei la fatare

Dintre însusirile productive ale porcinelor prolificitatea ocupa un loc important deoarece de numarul purceilor fatati depinde în primul rând numarul de purcei întarcati si implicit a celor destinati îngrasarii si livrarii pentru carne, precum si eficienta economica.
În conditiile actuale de crestere si exploatare a porcinelor se considera ca prolificitatea optima este de 12 purcei. Cresterea prolificitatii peste aceasta limita este însotita de obicei de reducerea greutatii si vitalitatii purceilor la nastere. De asemenea, prolificitatea prea ridicata impune repartizarea purceilor supranumerari la alte scroafe sau cresterea lor artificiala, procedeu care nu întotdeauna dau rezultate satisfacatoare.
Este cunoscut ca o scroafa consuma în perioada de pregatire pentru monta si gestatie o cantitate de cca 350 kg nutret combinat.
În cazul unei prolificitati scazute (6 purcei) costurile pentru producerea unui purcel aproape se dubleaza, nefiind justificate din punct de vedere economic.
Realizarea unei prolificitati ridicate depinde de mai multi factori: potentialul biologic, conditiile de hranire si întretinere acordate animalelor.
Potentialul biologic depinde de o serie de factori cum ar fi: rasa, individualitatea, vârsta starea de întretinere, sanatatea.
Rasa influenteaza în mare masura prolificitatea, astfel rasele materne (Marele alb, Landrace, Yorkshire), au o productie de purcei de 11-12 fata de rasele paterne(Duroc, Hampshire, Pietrain, Linia Sintetica Peris 345) care au o prolificitate medie de 8-9 purcei. În cadrul rasei apar indivizi cu prolificitate mai mare sau mai mica.
Cresterea prolificitatii se poate realiza prin utilizarea la reproductie a scroafelor hibride, realizate din combinarea raselor materne (Landrace x Marele alb). Scroafele hibride datorita fenomenului heterozis, realizeaza o prolificitate cu 10-15 % mai mare decât rasele pure. La ora actuala, în lume 95% din productia de carne se realizeaza pe baza hi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org