Referat - Cum sa producem mai multa carne de capra

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
310
Etichete
cum, producem, mai, multa, carne, capra
Descarcari
217
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CUM SA PRODUCEM MAI MULTA CARNE DE CAPRA

Rentabilitatea unei ferme în care se cresc capre pentru productia de carne este strict conditionata de numarul de produsi obtinuti si crescuti pâna la vârsta de sacrificare. Se stie ca dintre speciile de rumegatoare capra este cea mai prolifica. Prin intensivizarea fatarilor combinata cu prolificitatea nativa a acestei specii, putem obtine un numar mai mare de iezi destinati sacrificarii. In momentul actual acest deziderat poate fi atins prin organizarea a doua sezoane de monta pe an tinzându-se, în prima faza, spre realizarea a trei fatari la fiecare doi ani pe capra matca.
Sezonul principal de monta este cel de toamna. In lunile august - septembrie când durata zilei lumina tinde sa fie egala cu cea a noptii majoritatea caprelor intra în mod natural în calduri si pot fi montate. Fatarile au loc cinci luni mai târziu adica în ianuarie - februarie.
Înaintea montei este foarte important sa separam caprele adulte de cele tinere deoarece comportamentul de dominare, foarte puternic la aceasta specie, poate influenta negativ indicii de reproductie obtinuti. În timpul zilei daca este foarte cald trebuie sa asiguram un loc umbrit si un supliment de concentrate pentru masculi care vor fi lasati între capre de seara pâna dimineata. Când efectueaza o singura monta este necesar un tap la 50 de capre, iar la împerecheri multiple numarul de capre scade la 35-40.
In fermele în care productia principala este cea de lapte, în urma lotizarilor, ce au loc cu ocazia întarcarii, o parte din iezi sunt destinati îngrasarii, iar o alta parte reproductiei. Acestia din urma vor înlocui caprele reforma în vara noului an. Deoarece în aceste ferme obiectivul principal este productia de lapte nu vom fi interesati de organizarea unui nou sezon de reproductie în primavara. In mod obisnuit aceste capre vor fi mulse pe aproape tot parcursul anului.
Întarcarea lor se face în perioada de gestatie cu doar 2 luni înainte de urmatoarea fatare ceea ce corespunde


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org