Referat - Finalitatile educatiei

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
444
Etichete
finalitatile, educatiei
Descarcari
284
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Colegiul Universitar de Institutori Bucuresti

Referat
la
pedagogie

Tema:
Finalitatile educatiei












Introducere





Actiunea educationala este produsul actiunii oamenilor, astfel ca poate fi explicate si abordata numai prin prosma intentiilor urmarite si a rezultatelor obtinute, ea reprezentand o activitate desfasurata in vederea realizarii unor finalitati clare si precise.
Finalitatile educatiei reprezinta orientarile asumate la nivel de politica a educatiei in vederea realizarii activitatii de formare-devoltare a personalitatii umane conform anumitor valori vizate in proiectarea sistemului si a procesului de invatamant.














Finalitatile circumscriu modelul de personalitate pe care educatia urmeaza sa-l formeze. Ele se diferentieaza si integreaza intr-un tot unitary in functie de cerintele sociale si descifrarea macanismului psihologic al invatarii umane. Finalitatile actinuii educationale imbraca forma idealului educational, scopurilor si obiectivelor educationaele. Ele se constituie inre-un system cu o functionalitate interna bine conturata , conferindu-I acest rol director si reglator propriu, orcarei actiunii educationale.
Finalitatile reprezinta directiile, orientarile strategice ale functionarii invatamantului, intr-o anumita perioada istorica, a dezvoltarii social-economice si culturale a unei societati.
Idealul educatiei nu este un model standard, impus o data pentru totdeauna, ci un model dynamic ce permite redimensionari in functie de campul de posibilitati in care are lor educatia.
Astfel, idealul educational ar trebui sa se caracterizeze prin trei dimensiuni:
Dimensiunea sociala
Dimensiunea psihologica (sa raspunda nevoilor si posibilitatilor indivizilor)
Dimensiunea pedagogica (sa permita o transpunere practica in plan instructic-educativ).
Valoarea pedagogica a orcarui ideal educativ depinde de echilibrul pe care reuseste sa-l stabileasca intre realitate si posibilitate. Idealul nu este o constructie arbitrara, originile sa


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org