Referat - Managementul scrofitelor in efectivele de reproductie

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
312
Etichete
managementul, scrofitelor, efectivele, reproductie
Descarcari
219
Nota
0 / 10 - 0 voturi


MANAGEMENTUL SCROFITELOR IN EFECTIVELE DE REPRODUCTIE

Stabilirea corecta a obiectivelor
Adesea apar confuzii în ceea ce priveste recomandarile privitoare la momentul în care pot fi montate/însamântate scrofitele. Este mai mult decât probabil ca alegerea acestui moment va trebui sa tina cont de mai multi factori si, de cele mai multe ori, o combinatie a acestora: masa corporala si talia femelei; vârsta; vârsta la atingerea pubertatii; conditia fizica (stratul de grasime dorsal); maturitatea sexuala (numarul de cicluri estrale).
Masa corporala si talia femelei
Datele rezultate din cercetari aprofundate demonstreaza ca amânarea montei/inseminarii pâna dupa atingerea masei corporale de aproximativ 130 kg, are un efect favorabil asupra marimii lotului de purcei la prima fatare.
Vârsta
Daca aclimatizarea a fost completa si corecta iar scrofitele se dezvolta în limite normale în ceea ce priveste stratul dorsal de slanina si masa corporala, atunci vârsta la prima monta ar trebui sa fie de 210-230 zile. Corelatia dintre vârsta la prima monta si prolificitate sugereaza ca monta la vârste cuprinse între 211-220 zile va induce cele mai bune rezultate.
Vârsta la pubertate
Factorii de mediu exercita o influenta semnificativa asupra atingerii pubertatii, deci vârsta la care scrofitele ajung la pubertate este extrem de variabila. Utilizarea singulara a criteriului de vârsta determina prevederea eronata a momentului atingerii pubertatii si, ca atare, nu este recomandata.
Conditia corporala (stratul de grasime dorsal)
Conditia corporala, în special stratul dorsal de grasime, poate fi un factor care indica stadiul optim al dezvoltarii scrofitei în momentul montei.
Maturitatea sexuala (numarul de cicluri estrale)
Instalarea maturitatii sexuale este de obicei legata de numarul de cicluri estrale prin care a trecut o scrofita. Urmarirea corecta a acestora si înregistrarea lor detaliata în registrele din ferma reprezinta cheia unei identificari corespunzatoare a instalarii maturitatii


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org