Referat - Marsul lui Radetzky

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
407
Etichete
marsul, lui, radetzky
Descarcari
274
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Marsul lui Radetzky
de Joseph Roth



Joseph Roth s-a nascut la 2 septembrie 1894 în localitatea Schwabendorf, lânga Brody, din Volhinia ( care înainte de 1918 apartinea Austro-Ungariei). Era unicul fiu al unui functionar de la caile ferate austriece, care alcoolic fiind a murit în ospiciu, si al unei poloneze . A studiat germanistica la Viena. În primul razboi mondial a luptat ca voluntar, cu grad de ofiter, si a cazut prizonier la rusi. Întorcându-se acasa din captivitate, dupa încetarea ostilitatilor, a activat ca ziarist la Viena si Berlin. Între anii 1923-1931 a lucrat ca reporter la Frankfurter Zeitung si în aceasta calitate a strabatut Rusia, Cehoslovacia, Albania,Balcanii, calatorind de asemenea mereu în Franta.
Spirit nomad, si-a adunat materialele acestor peregrinari în volumul Imagini de calatorie : ,, Am lasat în urma multe mile- spune el. Viata mea, desfasurata între locul unde m-am nascut si orasele, tinuturile, satele pe care le-am strabatut în ultimii zece ani, e mai usor de masurat spatial decât în timp. Drumurile lasate în urma sunt anii mei lasati în urma…".
Acest om maruntel si subtire, cu înfatisare banala, a declarat totusi în alta parte: ,,cea mai mare experienta a vietii mele a fost razboiul si prabusirea patriei mele, singura pe care am avut-o : monarhia austro-ungara."
Joseph Roth ,,burghezul nomad"ca temperament pasional si alcoolic pâna la detractare, ce-si ducea existenta în hotelurile si cafenelele din orasele Europei Centrale si din Paris a scris romane, despre care Heinrich Boll spunea ca ,,gasesti totul în ele: vraja Poloniei, tristetea Austriei si melancolia Galitiei, mlastinile Volhiniei, incoruptibila rigurozitate a unui raport cezaro-craiesc".
Jalea vietii sale a fost dorul dupa o lume pe veci apusa, pe care a vazut-o însa cu un ochi critic, patrunzator: ,,l-a urmarit mereu amintirea armatei habsburgice, din care a facut parte si pe care a zugravit-o pierind în plictisul ei propriu, ca si amintirea batrânului împarat


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org