Referat - Pansajul cabalinelor-un element tehnologic de multe ori neglijat

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
695
Etichete
pansajul, cabalinelorun, element, tehnologic, multe, ori, neglijat
Descarcari
288
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Pansajul cabalinelor – un element tehnologic de multe ori neglijat

Igiena corporala a pielii, parului si membrelor face parte din confortul tehnologic de întretinere al cabalinelor, având un rol deosebit în mentinerea sanatatii si a capacitatii de munca.
Datorita domesticirii acestei specii, dar si a specializarii ridicate a unor rase, nu mai exista posibilitatea igienizarii în mod natural. De altfel, atât prin stabulatia în adapost (fie ea libera sau legata) cât si prin efortul depus la munca sau în sport (în special în urma transpiratiei abundente), caii sunt predispusi la murdarirea corpului cu praf, gunoi, fire de par sau corpuri straine. Toate acestea duc la îmbâcsirea parului si a pielii, la un prurit (mâncarime) continuu, agitatie si bineînteles disconfort, urmat de scaderea capacitatii de munca. Drept urmare igiena pielii este o conditie indispensabila a unei bune întretineri, ea ducând la stimularea functiilor de termoreglare si respiratie, favorizeaza circulatia periferica, contribuie la reglarea metabolismului, stimularea apetitului, conferind astfel o senzatie de confort animalului. Toate acestea vor avea un efect favorabil asupra sanatatii si a capacitatii de munca.
Specialistii în domeniu afirma ca o buna igiena corporala constituie si un mijloc eficace de prevenire a bolilor parazitare, a dermatozelor, afectiunilor tendoanelor si copitelor. Ei apreciaza ca igiena corporala corespunzatoare prin stimularea si intensificarea proceselor metabolice, poate duce la sporirea cu 15% a capacitatii energetice. Având în vedere acelasi aspect, printre proprietarii si crescatorii de cai circula o zicala “un tesalat bun, face cât un tain de ovaz”.
Ca regula generala se recomanda ca atât pansajul si toate celelalte operatiuni care tin de îngrijirea corporala sa se faca în aer liber, pentru evitarea poluarii aerului din adapost. Daca nu exista aceasta posibilitate si operatiunea se executa totusi în adapost, se interzice cu desavârsire efectuarea pansajului în timpul


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org