Referat - Productia de gaz

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
417
Etichete
productia, gaz
Descarcari
287
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Productia de gaz



Chinezii antici au fost primii care au folosit gazul pentru iluminat, cu multe secole înainte ca utilizarea gazului sa se raspândeasca.
În 1618, chimistul francez Jean Tardier a demonstrat ca gazul obtinut prin încalzirea carbunelui putea aprinde o lampa. Dar aceasta instalatie s-a dovedit prea periculoasa pentru scopuri practice si productia industriala a gazului a început abia la sfârsitul anilor 1700. Primul proiect eficient pentru gazul de huila a fost un sistem de iluminare a birourilor unei mine de carbune din Cumberland, Anglia, în 1765. Gazul era extras dintr-un strat de carbune care ardea. Urmatorul progres a aparut în 1792, când inginerul William Murdock a produs gaz prin încalzirea carbunelui într-o retorta. El a depozitat gazul într-un rezervor de gaz din gradina casei sale din Cornwall, Anglia. O conducta transmitea gazul de la rezervor la lampile din casa. Mai târziu Murdock a construit un sistem de iluminare cu gaz pentru angajatii sai- firma Boulton and Watt din Birmingham, fabricanti de masini cu aburi si instalatii pentru fabrici. Sistemul lor de iluminare cu gaz a fost atât de eficient încât au început sa fabrice instalatii similare pentru vânzare.

Alimentarea centrala

Fondatorul sistemului modern de distributie a gazului a fost F. A. Winsor, un om de afaceri britanic care nu stia nimic despre productia de gaz. Winsor considera mai convenabila vânzarea gazului decât a instalatiei de producere. Ideea sa era de a construi o fabrica centrala de productie si de a distribui gazul printr-o retea de conducte. În 1812, Winsor a întemeiat Compania de Lumina de Gaz si Cocs. Anul urmator compania ilumina strazile Londrei. Succesul acestei scheme a dus la constructia unor sisteme de gaz similare în întreaga lume.
Dupa aparitia alimentarii centrale cu gaz pentru iluminat, gazul a primit si alte utilizari. Primele aragaze au fost introduse în 1840. Trei ani mai târziu, prin înfiintarea Companiei Fredonia de Lumina de Gaz si Uzine de Apa


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org