Referat - Rosia Montana-un loc vechi cu potential nou

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
447
Etichete
rosia, montanaun, loc, vechi, potential, nou
Descarcari
246
Nota
0 / 10 - 0 voturi




ROSIA MONTANA
UN LOC VECHI CU POTENTIAL NOU












CUPRINS

1.Istorie
2.Proiecte
3.Rezultate reale si potentiale
4.Concluzii teoretice si proprii




















1.Istorie

Numele este de luat de la toponimul dacic “alburnus” si de la adjectivul roman “maior” devenind Alburnus Maior si in prezent Rosia Montana.
Rosia Montana este resedinta comunei cu acelasi nume si are o suprafata de 4.200 de hectare. Prima atestare documentara a Rosiei Montane este din 6 februarie 131 p. Chr., aceasta data aparând pe o tablita cerata gasita într-una dintre galeriile ce dateaza din perioada romana. Aceasta înseamna ca, înca de la începuturile sale, Rosia Montana este direct legata de aurul ce se gaseste în subsolul sau.
Comuna Rosia Montana (situata în nord-vestul tarii, la 128 km de Cluj-Napoca si 70 de kilometri de Alba Iulia, în judetul Alba) adaposteste cel mai mare zacamânt de aur din Europa (estimat la 10,6 milioane uncii de aur), exploatat de secole în mod traditional, în subteran. Reteaua de galerii descoperite depaseste importanta celor similare din Spania, Portugalia, Tara Galilor. Pe lânga instrumentele de minerit si galeriile atestate ca fiind de pe vremea Imperiului Roman, s-au pastrat si celebrele 25 de tablite cerate (descoperite în galeria „Sfântul Iosif” în anul 1788 si în galeria „Catalina-Monulesti” în 1855), documente scrise de o importanta deosebita pentru studierea dreptului roman, dar si al vietii economice si sociale în Dacia romana.
Rosia Montana îsi datoreaza originile datorita mineritului si, prin urmare, a devenit dependenta, aproape în exclusivitate, de aceasta activitate, ca sursa de venit. Odata cu declinul mineritului si reducerea subventiilor pentru activitatile miniere din România, începând cu anul 1989, a scazut si nivelul de trai al comunitatii din Rosia Montana.
Cel mai simplu mod de a intelege aspectul pozitiv al lucrurilor este acela de a cunoaste aspectul negativ. Putine exemple de minerit iresponsabil sunt mai graitoare deca


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org