Referat - Sisteme conceptuale si operationale in sociologie

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
351
Etichete
sisteme, conceptuale, operationale, sociologie
Descarcari
274
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sisteme conceptuale si operationale in sociologie



Conceptele, ca oglindiri abstracte ale esentei unei clase de fenomene (obiecte etc.), contin acest abstract in modalitati diverse. Dimensiunile - ca expresie a proprietatilor pe care conceptul "le reflecta – sint si ele complexe, exprimind aspecte variabile ale realitatii.Variabilele sint expresia teoretica a unei componente a dimensiunii (sau - cind proprietatea este simpla - se confunda cu dimensiunea; de exemplu, virsta). Termenul de "dimensiune" exprima o proprietate dinamica, schimbatoare, capabila sa ia diverse valori. De aceea, variabilele (dimensiuhile) trebuie masurate spre a se putea preciza valoarea lor. Mijlocul de masurare a variabilelor sint indicatorii (virsta diferita de la un individ la altul, de la un moment la altul, se masoara in ani). lndicatorii ne apar ca expresia masurabila.
In acceptia restrinsa (folosita in limbajul de cercetare, precum si in prezenta lucrare),intelegem prin concepte operationale acea specie de concepte capabile a servi nemijlocit in cercetarea realitalii"
Conceptele operationale joaca un rol deosebit de important in cunoasterea stiintifica.Doua sint, dupa parerea noastra, conditiile principale in elaborarea conceptelor operationale:
dimensiunile la care se refera sa reflecte corect realitatea;
b) acestea sa poata fi corelate direct cu o serie de indicatori masurabili cantitativ sau calitativ.
Prima conditie are in vedere necesitatea ca in elaborarea conceptului sa gasim (cunoastem) acele dimensiuni care reflecta in mod corect proprietatile obiectului definit.
A doua conditie releva cerinta ca domeniul "decupat" sa poata fi delimitat, in cadrul cercetarii, prin indicatori masurabili care marcheaza caracteristicile concrete ale obiectului. Pornind de la cele spuse, consideram ca exista doua tipuri de concepte operationale: a) concepte operationale totale, adica acelea care pot fi precizate in intregime printr-un numar finit, practic accesibil de indicatori masurabili, al


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org