Referat - Sisteme de lucrari minime ale solului

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
413
Etichete
sisteme, lucrari, minime, ale, solului
Descarcari
216
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sisteme de lucrari minime ale solului

Datorita numeroaselor lucrari ce se aplica în actualele tehnologii, solul se taseaza, i se strica structura, se prafuieste, pierde fertilitatea, într-un cuvânt se înrautatesc însusirile fizice, chimice si biologice ale lui.
Pentru a diminua din aceste dezavantaje, a aparut tendinta în practica agricola a reducerii la minimum a lucrarilor de pregatire a solului, pentru semanat si a lucrarilor de îngrijire a plantelor cultivate.
Primele cercetari în aceasta directie s-au efectuat în Statele Michigan, Ohio si New York din SUA, la cultura de porumb, sub denumirea de "Sistemul de lucrare minima" (minimum tillage). Acest sistem s-a extins cu repeziciune si în alte tari, în special cele din Vestul Europei.
Lucrarile de pregatire a solului pentru semanat, aplicarea îngrasamintelor, a erbicidelor si semanatul se pot face în doua sau numai într-o singura operatie.
Sistemul de lucrari minime se aplica atât la plantele care se seamana în rânduri distantate (culturi prasitoare) cât si la plantele semanate în rânduri dese.
Sistemul minim de cultivatie prezinta o serie de avantaje si anume:
• înmagazineaza si consuma mai bine apa din sol
• solul se taseaza în mai mica masura
• structura solului este protejata
• humusul se conserva mai bine
• prin eliminarea lucrarilor de arat, discuit, grapat, pretul de cost este mai redus, facându-se economie în special la combustibil
Pentru ca sistemul de lucrari minime sa reuseasca, sunt necesare anumite masuri, dintre care unele obligatorii. Exploatatia agricola sa aiba asigurata sistema de masini adecvata scopului propus, plantele premergatoare sa nu lase resturi vegetale, ma refer în special la culturile de porumb si floarea soarelui, solul sa nu contina un procent ridicat de argila.
De asemenea, sa se aplice îngrasaminte pe rândurile semanate, pentru a grabi cresterea tinerelor plante, sa se aplice dispozitivul de presat solul dupa semanat, întrucât stratul de sol de la suprafata este afânat si se usuc


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org