Referat - Conduita pentru functionarii publici

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
477
Etichete
conduita, pentru, functionarii, publici
Descarcari
301
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Conduita pentru functionarii publici

Prevenirea coruptiei si imbunatatirea managementului serviciului public sunt principalul scop al promovarii unor standarde etice pentru functionarii publici.
Codul international de conduita pentru functionarii publici adoptat prin Rezolutia 51/59 Actiune impotriva coruptiei a Adunarii Generale ONU din 12 decembrie 1996 este recomandat statelor membre ca un instrument de indrumare a eforturilor lor impotriva coruptiei. El prevede principii (integritate, impartialitate, echitate, nediscriminare, etc.) si reguli generale privind conflictul de interese si descalificarea, declararea averii, acceptarea cadourilor sau a altor favori, informatia confidentiala si activitatea politica.
Multe guverne au revizuit politicile lor privind conduita etica in serviciul public, fiind preocupate atat de agravarea problemei coruptiei cat si de declinul increderii in administratia publica. In vederea asistarii acestor guverne, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a dezvoltat un set de principii pentru a ajuta tarile sa analizeze institutiile, sistemele si mecanismele lor de promovare a eticii in serviciul public.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica recomanda statelor membre sa asigure institutii functionabile si sisteme de promovare a conduitei etice in serviciul public. Principiile identifica functii de indrumare, management si control, in baza carora sunt verificate sistemele de management al eticii publice. Aceste principii reflecta experienta tarilor OCDE si parerile vis-a-vis de managementul stabil al eticii. Principiile au menirea unui instrument necesar tarilor pentru adaptarea la conditiile nationale. Ele nu sunt suficiente prin ele insesi, ele trebuie privite ca o cale de integrare in mediul mai larg al managementului public.
Recomandarea nr. R (2000) 10 privind codurile de conduita pentru functionarii publici a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei din 11 mai 2000 prevede ca ridicarea v


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org