Referat - Cooperarea dintre Romania si Europol

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
490
Etichete
cooperarea, dintre, romania, europol
Descarcari
282
Nota
0 / 10 - 0 voturi



COOPERAREA DINTRE ROMANIA SI EUROPOL



“…popoarele Europei ramanand mandre de identitatea lor si de istoria nationala, sunt decise sa depaseasca vechile divizari si, din ce in ce mai unite, sa-si faureasca un destin comun.”
Constitutia pentru Europa



Ideea unui Oficiu European de Politie a fost lansata pentru prima oara cu ocazia Consiliului European de la Luxemburg, din 28 si 29 iunie 1991. Planul de atunci avea in vedere infiintarea unui nou organism care sa ofere cadrul necesar pentru dezvoltarea colaborarii organelor de politie din statele membre ale Uniunii pentru prevenirea si combaterea pe plan international a crimei organizate, inclusiv a terorismului si a traficului de droguri. Conventia prin care s-au pus bazele Europolului a fost semnata in iulie 1995 si a intrat in vigoare la 1 octombrie 1998. Pentru a concretiza mai repede cooperarea politiei europene, in ianuarie 1994 a fost infiintata Unitatea “Droguri”. Scopul principal al acestei Unitati a fost combaterea traficului de droguri si a activitatilor de spalare a banilor asociate acestuia. Ulterior, mandatul sau a fost largit pentru a include si masuri de combatere a traficului cu substante radioactive si nucleare, a retelelor de imigrare clandestina, a traficului ilegal cu autoturisme si a spalarii banilor proveniti din astfel de delicte; mai tarziu, la toate acestea s-a adaugat si combaterea traficului cu fiinte umane.
Oficiul European de Politie, care a preluat activitatile Unitatii “Droguri”, Europol, a devenit operational de la 1 iulie 1999. Europol, cu sediul la Haga, actioneaza in aceleasi domenii si, de la 1 ianuarie 1999, are competente si in combaterea terorismului si a falsificarii banilor.
In present, in urma deciziei luate de catre ministrii UE in 24 februarie 2005, la conducerea Europol se afla Max-Peter Ratzel. Pana acum sef al unitatii germane de politie de lupta impotriva crimei organizate, acesta va prelua pentru 4 ani postul de sef al Europol.
………Romania a devenit membru Euro


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org