Referat - Drepturile si libertatile social-economice si culturale

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
420
Etichete
drepturile, libertatile, socialeconomice, culturale
Descarcari
250
Nota
0 / 10 - 0 voturi





Drepturile si libertatile social-economice si culturale


1)Dreptul la invatatura
Este o parte a dreptului la educatie,la care orice om are vocatie,precum si mijlocul principal de formare si perfectionare a fortei de munca.
Dreptul la invatatura este un drept complex prin continutul sau,prin semnificatiile sale juridice si prin numarul mare de subiecte de drept implicate in realizarea sa.
Este o indatorire,fapt ce explica obligativitatea unor forme de invatamat (primar,general etc).
Dreptul la invatatura ,ca drept fundamental trebuie astfel organizat incat sa asigure sanse juridice egale oamenilor,ceea ce implica folosirea cu prioritate a criteriului competenta profesionala si interzicerea discriminarilor sau privilegiilor.
In mod firesc Constitutia prin art.32 stabileste formele organizatorice prin care se realizeaza dreptul la invatatura si anume:invatamantul general obligatoriu,invatamantul liceal,invatamantul profesional,inavatamantul superior.
Unele dispozitii constitutionale privesc institutiile de invatamant si anume institutiile de invatamant de stat si particulare.
Toate institutiile de invatamant ,stabileste Constitutia, se infiinteaza si isi desfasoara activitatea in conditiile legii cat priveste institutiile de invatamant superior ,Constitutia le garanteaza autonomia universitara.
In afara obligatiilor ce rezulta din reglementarile care stabilesc asigurarea dreptului la invatatura,in mod distinct se garanteaza gratuitatea invatamantului de stat,in conditiile legii.Este fara indoiala ca invatamantul obligatoriu trebuie sa fie gratuit si am spune fara deosebire de realizarea sa in forme statale sau particulare,conform prevederile art.13 din Pactul international relativ la drepturile economice,sociale si culturale.
O mare componenta a dreptului la educatie si invatamant este invatamantul religios in scolile de stat care este organizat si garantat prin lege.
Organizarea si desfasurarea invatamantului trebuie sa se realizeze in limba ofi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org