Referat - Efectele contractului de locatiune

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
320
Etichete
efectele, contractului, locatiune
Descarcari
245
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Efectele contractului de locatiune



INTRODUCERE




Contractele de locatiune dau nastere la obligatii atât fata de locatar cât si fata de locator; fiecare din parti având clare sarcinile ce li se cuvin în derularea contractului.
Având în vedere ca acest contract nu este translativ de proprietate obligatiile partilor sunt diferite de celelalte contracte.
Locatiunea reprezinta o vânzare a folosintei si se deosebeste de contractele de vânzare-cumparare prin faptul ca se transmite numai dreptul de folosinta ca drept de creanta asupra lucrului, nu un drept real.
Chiar daca lucrul dat în locatiune este producator de fructe, locatarul dobândeste proprietatea fructelor nu în virtutea locatiunii, ci ca accesoriu al folosintei, locatorul fiind obligat sa-i asigure numai folosinta lucrului, nu si dobândirea proprietatii fructelor.
Locatiunea este un contract prin care o persoana , numita locator, se obliga sa asigure unei alte persoane, numita locatar (chirias), folosinta temporara, totala sau partiala a unui bun în schimbul unei sume de bani sau alte prestatii, numita chirie (art. 1411 Cod civil).
SECTIUNEA I:
CONTRACTUL DE LOCATIUNE INSTRUMENT DE DREPT CIVIL

I.1. NOTIUNEA SI CARACTERELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI DE LOCATIUNE

I.1.1. NOTIUNEA CONTRACTULUI DE LOCATIUNE

Locatiunea este un contract prin care o persoana, numita locator, se obliga sa asigure unei alte persoane, numita locatar (chirias), folosinta temporara, totala sau partiala, a unui bun în schimbul unei sume de bani sau alte prestatii, numita chirie (art. 1411 C. civil).
Locatiunea lucrurilor este un contract prin care una din partile contractante se îndatoreste a asigura celeilalte folosinta unui lucru, pentru un timp determinat, contra unui pret determinat (art. 1411 C.civ.).
Locatiunea lucrarilor este un contract prin care una din parti se îndatoreste drept un pret determinat, a face ceva pentru cealalta parte (art. 1412 C.civ.).
Se considera locatiune orice orice concesiune temporara a unui imobil


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org