Referat - Istoria dreptului romanesc

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
496
Etichete
istoria, dreptului, romanesc
Descarcari
592
Nota
0 / 10 - 0 voturi







Istoria
dreptului românesc


















Obiectul istoriei dreptului românesc

Istoria dreptului românesc studiaza evolutia dreptului pe teritoriul tarii noastre.
Cum dreptul este în corelatie cu statul, a fost necesar sa analizam si anumite probleme importante din existenta statului.
Facând parte din categoria stiintelor despre societate, istoria dreptului românesc prezinta interdependente cu stiintele istorice: istoria României, arheologia, paleografia, epigrafia, sigilografia, heraldica, numismatica, arhivistica, genealogia, etc. Istoria dreptului românesc se foloseste de datele furnizate de alte stiinte care sunt considerate auxiliare din perspectiva disciplinei: geografia pentru ca mediul geografic este un factor important în dezvoltarea societatii; filologia întrucât etimologia si evolutia cuvintelor în timp ajuta la întelegerea transformarii conceptelor; etnografia deoarece se ocupa cu studiul vietii populatiilor.


Necesitatea studierii istoriei dreptului românesc

Studiul istoriei dreptului românesc este important din mai multe puncte de vedere. Mai întâi pentru ca se pune problema etnogenezei si a parcursului istoric al poporului român, iar dreptul, ca fenomen de suprastructura, se împleteste organic cu viata social-economica si politica. Un al doilea motiv pentru care se impune studierea istoriei dreptului românesc este acela ca alaturi de dreptul roman constituie alfabetul stiintei dreptului. Prin intermediul acestei discipline are loc familiarizarea cu terminologia juridica, realizând semnificatia aparte a unor concepte care au semnificatii diferite fata de vorbirea curenta. În al treilea rând, fara a cunoaste evolutia istorica a institutiilor de drept, nu se pot întelege în toata plenitudinea lor. În fine, aceasta disciplina releva în buna masura specificul national al dreptului românesc.


Periodizarea istoriei dreptului românesc

Periodizarea istoriei dreptului poate constitui motiv de controverse. Aceasta cu atât m


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org