Referat - Modalitatile liberarii de raspunderea penala

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
321
Etichete
modalitatile, liberarii, raspunderea, penala
Descarcari
214
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Modalitatile liberarii de raspunderea penala


Introducere
Interventia juridica penala, reactia sociala împotriva faptelor nelegitime a tuturor celor care încalca legea, necesita o fundamentare stiintifica, avînd un scop bine determinat.
Atingerea scopurilor generale si speciale de preventie de multe ori este posibila fara tragerea vinovatilor la raspunderea penala.
În anumite conditii scopurile cercetarii si reducerii preventiei generale si speciale sunt realizate si fara aplicarea raspunderii penale sau a pedepsei penale, ceea ce se poate face spre exemplu cu ajutorul masurilor de constrîngere cu caracter educativ.
Scopul acestei lucrari este de a determina liberarea de raspunder penala si modalitatile ei.
În cele ce urmeaza, adica în continutul propriu zis al lucrarii date, voi încerca sa desemnez fiecare modalitate de liberare de raspunderea penala dupa care voi încerca si sa caracterizez detaliat fiecare modalitate în parte.



Capitolul I.
Notiuni generale despre liberarea
de raspunderea penala.

Atingerea scopurilor generale si speciale de preventie prevazute de Codul Penal al Republicii Moldova care prevede ca „pedeapsa constituie nu numai o osînda pentru infractiunea, ci are drept scop si corectarea si reducerea condamnatilor în spiritul atitudinii cinstite fata de munca, executarii stricte a legilor, precum si prevenirea savîrsirii de noi infractiuni atît din partea condamnatilor, cît si din partea altor persoane.” Pedeapsa nu urmareste drept scop de a cauza suferinte fizice sau înjosirea demnitatii persoanei.
Atingerea acestor scopuri de multe ori este posibila fara tragerea vinovatilor la raspundere penala. Raspunderii penale, dupa cum se stie nimeni nu poate fi declarat vinovat de savîrsirea unei infractiuni nici supus unei pedepse penale, decît în baza unei hotarîri a instantei de judecata si în stricta confromitate cu legea penala.
Pentru rezolvarea efectiva a acestor prob


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org