Referat - Neutralitatea statelor

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
484
Etichete
neutralitatea, statelor
Descarcari
247
Nota
0 / 10 - 0 voturi


NEUTRALITATEA STATELOR



Cuprins:

1.Notiunea si formele neutralitatii

2.Formele neutralitatii

A.Permanenta B.Eventuala
C.Impartiala
D.Diferentiata
E.Pozitiva

3.Statul permanent neutru


























1.Notiunea si formele neutralitatii

Notiunea este veche in practica internationala, ea aprand si evoluand in legatura cu razboiul,desi treptat,continutul ei s-a schimbat,astazi fiind folosita in mai multe acceptiuni.
Intr-o prima etapa,a desemnat pozitia unui stat care nu lua parte la razboi.Ulterior s-a dezvoltat conceptia neutralitatii permanente,atat in timp de pace cat si in timp de razboi,indiferent intre ce state s-ar declansa.Dupa atitudinea fata de beligeranti,neutralitatea poate fi impartiala sau diferentiata.
O forma a neutralitatii care s-a dezvoltat in zilele noatre a fost cea a neutralitatii pozitive,respectiv a neutralitatii pozitive,respectiv a neutrlitatii in timp de pace.In perioada actuala a constituit o contributie la preintampinarea razboiului ,la mentinerea pacii.
Prima reglementare care cuprindea reguli privind drepturile statelor neutre in comertul maritim,a fost “Consolato del Mare”,culegere de reguli de la Barcelona(in jurul anului 1494).Hugo Grotius a sustinut teza neutralitatii diferentiate,in sensul ca statul neutru nu trebuia sa sprijine un stat care ducea un razboi nedrept.
Ulterior,concptia in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea nu mai face distinctie intre razboaiele juste si nejuste.Obligatia de impartialitate a neutrilor a fost consacrata in conventiile de la Haga din 1907 privind regulile ducerii razboiului.
2.Formele neutralitatii

A)Neutralitatea permanenta—este situatia in care se afla unele state ce si-au asumat obligatia permanenta de a nu partipa la aliante militare,de a nu permite baze militare pe teritoriul lor sau de a permite folosirea acestuia in scopuri militare.Deci un stat cu un asemenea este definitive si totalmente in afra circuitulu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org