Referat - Notiuni generale privind procesul penal

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
382
Etichete
notiuni, generale, privind, procesul, penal
Descarcari
491
Nota
0 / 10 - 0 voturi















Notiuni Generale privind Procesul Penal




















Notiunea, Esenta, si scopul procesului penal

Savârsirea infractiunii duce la nasterea raportului juridic de drept penal. Continutul acestui raport cuprinde dreptul statului de a trage la raspundere penala infractorul si obligatia acestuia de a suporta consecintele faptei sale. Pentru a solutiona un atare conflict, ce s-a iscat între stat si infractor, este necesara o activitate succesiva din partea statului. De aceea, în orice stat exista organe competente de a solutiona cauzele penale, organe ce desfasoara o activitate denumita procesul penal.
Activitatea instantelor de judecata in solutionarea conflictului de drept penal este principala, dar imposibila în perioada moderna, fara o activitate permegatoare judecarii prin care se descopera infractiunea, se identifica infractorii si se administreaza probe în scopul tragerii la raspundere penala a vinovatilor. Statul organizeaza combaterea fenomenului infractional printr-o activitate diversa si complexa a mai multor organe specializate de urmarire penala, procuratura si instantele de judecata.
Pentru realizarea justitie nu este suficienta doar activitatea de sine statatoare a organelor competente; în aceste actiuni sunt atrasi sau participa persoane cu drepturi si obligatii procesuale ce decurg din faptul savârsirii infractiunii, precum si alte persoane care, potrivit legii, sunt chemate sa contribuie la rezolvarea cauzei penale.
Prin urmare, justitia penala constituie o parte componenta a unei activitati mai vaste si complexe care este procesul penal.
Procesul penal în calitate de categorie juridica a fost definit în literatura de specialitate ca o activitate reglementata de lege, desfasurata de organele competente cu participarea partilor si altor persoane, în scopul constatarii la timp si în mod complet a faptelor ce constituie infractiuni, astfel ca orice persoana care a savîrsit o infractiune sa fie pedepsita conform vinovatiei sale si nici


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org