Referat - Principiul operativitatii procesuale

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
349
Etichete
principiul, operativitatii, procesuale
Descarcari
283
Nota
0 / 10 - 0 voturi

PRINCIPIUL OPERATIVITATII PROCESUALE



Organele judiciare sunt obligate sa procedeze fara intarziere la solutionarea cauzelor penale cu respectarea tuturor drepturilor partilor si a regulilor prevazute de lege.
Desi neenumerata in lege printre principiile procesului penal, operativitatea este recunoscuta in literatura de specialitate ca avand acest statut de catre numerosi autori, care admit existenta acestei reguli de baza ca o conditie sine quo non a eficacitatii si optimizarii intregii activitati judiciare.
In lucrarile de referinta din trecut majoritatea aspectelor care se circumscriau operativitatii erau abordate si tratate in cadrul unui asa- numit principiu al rapiditatii, cunoscut si folosit in vocabularul de specialitate si ca o regula fundamentala a celeritatii sau promptitudinii procesuale. In ultima vreme s-a folosit in aceasta privinta o terminologie mai adecvata, care reflecta complexitatea principiului respectiv si da un contur mai exact componentelor sale, referirile facandu-se mai ales la principiul operativitatii procesuale.
Acest principiu constituie o regula de baza a procesului penal cu un continut deosebit de complex manifestarea lui practica implicand numeroase aspecte.
In vederea abordarii sistematice a acestui principiu trebuie admis ca operativitatea presupune cel putin urmatoarele laturi importante:
promptitudine in desfasurarea activitatii judiciare;
calitate in efectuarea actelor procesuale si procedurale;
simplificare in indeplinirea formelor procesuale;
eficacitate optima in realizarea scopului procesului penal si a tuturor sarcinilor ce stau in fata organului judiciar.

Procesul penal trebuie desfasurat intr-un timp util, in asa fel incat scopul acestuia sa se realizeze in coditii cat mai bune. Cauza penala nu trebuie sa se extinda exagerat in timp, taraganarea aducand serioase prejudicii atat solutionarii procesului, cat si realizarii importantelor sale sarcini sociale.
Desfasurarea neintarziata a procesului penal constituie un elem


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org