Referat - Raport juridic

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
409
Etichete
raport, juridic
Descarcari
279
Nota
0 / 10 - 0 voturi



TEORIA GENERALA
A
DREPTULUI








PROF. UNIV. DR. IOAN SANTAI





STUDENT : PAL NICOLETA MARIA
UNIVERSITATEA “ LUCIAN BLAGA “ SIBIU
FACULTATEA DE DREPT
FORMA DE INVATAMANT : ID
ANUL I 2005 – 2006








TEMA : RAPORT JURIDIC

Raporturile juridice


Raporturile juridice se definesc ca o categorie a raporturilor sociale reglementate prin norma juridice a caror formare, modificare sau desfiintare se produce, de regula, prin interventia unui fapt juridic si in cadrul carora partile apar ca titulare de drepturi si obligatii a caror realizare este asigurata, la nevoie , prin forta de constrangere a statului.


Conceptul de raport juridic: Dreptul nu constituie un scop in sine, el este creat in vederea reglementari conduitei oamenilor. Aceasta functie se realizeaza prin elaborarea unor norme juridice ce sunt obligatorii in comportamentul oamenilor in societate si cuprind deopotriva drepturi si obligatii. Aceste relatii interumane au caracter de relatii sau raporturi juridice. Raporturile juridice sunt o treapta necesara in realizarea functiei dreptului. Astfel participantii la aceste raporturi apar ca titulari de drepturi si obligatii juridice in egala masura.
Conduita umana, manifestata prin actiunile sau inactiunile unei persoane fata de alte persoane fizice se numeste relatie sociala sau raport social. Cele mai importante relatii sociale sunt reglementate de norme juridice care,ca reguli abstracte de conduita, sunt create in scopul respectarii lor in relatiile dintre subiectele de drept.Deci , raportul juridic este o relatie sociala reglementata de norma juridica.
In acelasi timp, normele juridice se realizeaza in viata numai prin raporturi juridice, ceea ce nu inseamna ca in mod necesar actiunea unei norme juridice creeaza un raport juridic. Raportul juridic se formeaza in momentul in care norma care il reglementeaza este incalcata.De exemplu, norma juridica intre stat si o persoana fizica pina cind ultima nu a incalcat interdictia data. Prin urmare, prem


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org