Referat - Raspunderea penala

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
473
Etichete
raspunderea, penala
Descarcari
299
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Planul:

1. Notiunea si tipurile liberarii de raspundere penala.

2. Prescriptia tragerii la raspundere penala.

3. Liberarea de raspundere penala datorita schimbarii situatiei.

4. Liberarea de raspundere penala cu atragerea la raspundere administrativa.

5. Liberarea de raspundere penala cu încredintarea celui
vinovat pe chezasie.

6. Liberarea de raspundere penala a minorilor.

7. Liberarea de raspundere penala ca rezultat al actului de amnistie.

8. Bibliografia.








1.Notiunea si tipurile liberarii de raspundere penala.

Atingerea scopurilor generale si speciale ale pedepsei penale, prevazute de art. 20 Cod penal (C.P.), de multe ori e posibila si fara tragerea persoanei vinovate la raspundere penala.
În anumite conditii scopurile corectarii si reeducarii, preventiei generale si speciale sunt realizabile si fara aplicarea raspunderii penale sau a pedepsei penale, ceea ca se poate face, de exemplu, cu ajutorul masurilor de constrângere cu caracter educativ.
Pentru rezolvarea efectiva a acestor probleme, legislatorul, conducându-se de principiul umanismului si folosind adeseori metoda încrederii, prevede diverse categorii de liberare de raspundere penala.
Însasi notiunea ”liberare de raspundere penala” a aparut în dreptul penal al tarii noastre în anul 1961, când Codul penal al Republicii Moldova în vigoare a folosit aceasta notiune în denumirea si textul articolelor 10, 48, 49, 50.
Analiza art. 46 din Codul penal al Republicii Moldova demonstreaza ca, desi legislatorul nu foloseste termenul ”liberare de raspundere penala”, este vorba de liberarea de raspundere penala.
În legea penala definitia raspunderii penale lipseste. Ea este expusa în teoria dreptului penal. Raspunderea penala trebuie interpretata ca o condamnare publica de stat a faptelor social periculoase si a persoanelor ce le savârsesc, exprimata în sentinta de condamnare.
Din aceasta notiune reese ca raspundere


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org