Referat - Tagada paternitatii

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
584
Etichete
tagada, paternitatii
Descarcari
354
Nota
0 / 10 - 0 voturi














TAGADA PATERNITATII































Prezumtia de paternitate nu are caracter absolut, iar actiunea care are ca obiect rasturnarea acestei prezumtii se numeste actiune in tagaduire de paternitate. Legea nu precizeaza cazurile in care poate fi pornita actiunea in tagaduirea paternitatii, ci stabileste numai o regula generala, in sensul ca paternitatea poate fi tagaduita daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului. Imprejurarea ca sotii traiesc despartiti in fapt nu este suficienta pentru a se ajunge la concluzia ca sotul mamei nu este tatal copilului. Cazurile din care poate sa rezulte imposibilitatea ca sotul mamei sa fie tatal copilului sunt: imposibilitatea fizica de a procrea; impotenta sexuala poate fi o incapacitate de erectie sau o incapacitate de procreere (fecundare); imposibilitatea morala de coabitare, datorita unor conflicte grave intre soti in timpul legal al conceptiunii copilului.
Faptul ca sotul mamei a declarat nasterea copilului la serviciul de stare civila nu constituie un impediment pentru exercitarea actiunii in tagaduirea paternitatii, atunci cand este cu neputinta ca reclamantul sa fie tatal copilului.

DREPTUL LA ACTIUNE

Actiunea in tagaduirea paternitatii are un caracter personal. Aceasta actiune se poate porni numai de catre sot deoarece e singurul in masura sa aprecieze daca in realitate el a conceput sau nu copilul nascut de sotia sa. Mostenitorii tatalui nu pot introduce actiunea, insa o pot continua, in afara de cazul cand actiunea s-a perimat sau tatal a renuntat la judecata. Astfel, mostenitorii pot continua actiunea daca au acceptat succesiunea, ceea ce presupune ca urmaresc un scop patrimonial si sunt impiedicati de copil in exercitarea drepturilor lor succesorale. Reprezentantul legal al sotului pus sub interdictie poate introduce actiunea, insa numai cu incuviintarea autoritatii tutelare.
Actiunea se introduce impotriva copilului care, in majoritatea cazurilor acesta e minor.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org