Referat - Cauzele care atrag nulitatea absoluta

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
329
Etichete
cauzele, care, atrag, nulitatea, absoluta
Descarcari
238
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CAUZELE DE NULITATE ABSOLUTA

Cauzele care atrag nulitatea absoluta sunt urmatoarele:
încalcarea regulilor privind capacitatea civila a persoanelor în cazurile:
a). nerespectarea unei incapacitati speciale, impuse pentru ocrotirea unui interes obstesc.
Aceste incapacitati constau fie în interdictia de a încheia anumite acte juridice civile, fie în interdictia de a dobândi anumite drepturi sau obligatii si sunt instituite de legiuitor din considerente de ocrotire a intereselor anumitor categorii de persoane, data fiind situatia speciala în care se afla.
Asemenea incapacitati sunt prevazute atât în Codul civil cât si în alte acte normative. Astfel, art. 806 Cod civil stabileste “minorul mai mic de 16 ani nu poate dispune nici într-un fel”, prin donatie sau testament, de bunurile sale, iar art. 807 Cod civil prevede ca “minorul de 16 ani poate dispune prin testament si numai pentru jumatate de care dupa lege poate dispune majorele”. Alte incapacitati speciale sunt prevazute si în art. 1308 si art. 1309 Cod civil. De asemenea, în art. 68 din Legea nr. 18/1991, la aliniatul 1 se spune ca “personele fizice care nu au cetatenia romanâ si domiciliul în România, precum si persoanele juridice care nu au cetatenia româna si sediul în România, nu pot dobândi în proprietate terenuri de orice fel prin acte între vii”.
b). lipsa capacitatii de folosinta a persoanei juridice.
Una din conditiile de validitate a actului juridic civil este capacitatea de a încheia actul. Neîndeplinirea acestei conditii, adica încheierea actului juridic civil de catre o unitate care se gaseste în faza dobândirii personalitatii juridice sau a lichidarii, acte care nu se încadreaza în dispozitiile art. 33, alin. 3 din Decretul 31/1954 (depasesc cerinta ca persoana juridica sa ia fiinta în mod valabil), va atrage nulitatea absoluta a actului juridic respectiv.
c).nerespectarea principiului specialitatii capacitatii de folosinta a persoanei juridice.
Principiul specialitatii capacitatii de folosinta


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org