Referat - Convertibilitatea monetara si evolutia ei

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
340
Etichete
convertibilitatea, monetara, evolutia
Descarcari
240
Nota
0 / 10 - 0 voturi
















Convertibilitate - însusire legala a unei monede de a putea fi preschimbata cu o alta moneda în mod liber prin vînzare si cumparare pe piata, în sensul ca nu exista restrictii nici cu privire la suma de preschimbat, nici la scopul preschimbarii – plati pentru tranzactii curente sau miscari de capital – si nici la calitatea celui care efectueaza preschimbarea: rezident al tarii în care se efectueaza operatia sau nerezident.
Moneda – piesa de metal (aur, argint, cupru etc) care se prezinta în general sub forma de disc plat si serveate ca mijloc de circulatie, de plata si eventual de tezaurizare. Spre deosebire de bani, nu este un termen generic, ci se refera la un anumit fel de bani si anume la piesele de metal cu valoare proprie deplina sau inferioara valorii nominale.
Piata trebuie sa permita o confruntare permanenta a cererii si ofertei si sa comunice cu pietele straine. Interesul pentru convertibilitate poate fi formulat astfel:
prin convertibilitate se creeaza premisele determinarii exacte a eficientei comertului exterior în ansamblu si a fiecarei tranzactii în parte si pe plan mai general, a întregii productii a tarii.
ca urmare a convertibilitatii, produsele tarii se afla într-o concurenta reala cu produsele celorlalte tari, îmbunatatirea activitatii de productie, cresterea productivitatii muncii, ridicarea nivelului tehnic, calitativ si estetic al produselor sînt stimulate.
convertibilitatea face posibila restructurarea permanenta a economiei prin dezvoltarea productiei sectoarelor si produselor celor mai eficiente cerute la export.
din punct de vedere financiar, convertibilitatea contribuie la realizarea echilibrului valutar-financiar, moneda nationala putînd fi utilizata - desigur vremelnic si în anumite limite – pentru acoperirea unor eventuale dezechilibre ale balantelor platilor.
cursurile valutare în general si valoarea monedei natioale în special sunt puse pe o baza economica, ele rezultînd din cererea si oferta de pe piata valutara. Tr


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org