Referat - Curente economice in Romania

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
352
Etichete
curente, economice, romania
Descarcari
252
Nota
0 / 10 - 0 voturi













Si in Romania formarea stiintei economice a fost un proces complex, ale carui inceputuri se plaseaza in gandirea economica afirmata prin pravile, hrisoave si cronici, in care erau cuprinse importante referiri la viata economica.
O prima reactie in domeniul culturii spirituale a reprezentat-o umanismul; in al sau "Compendium juriscivilis" Joan Honterus a formulat idei teoretice si orientari practice impotriva dreptului feudal. Idei mercantiliste si in general economice se gasesc in opera marelui invatat moldovean Dimitrie Cantemir, care, indeosebi in lucrarea "Descrierea Moldovei" a abordat mai multe probleme economice importante intre care: importanta si rolul schimbului si comertului, necesitatea cresterii potentialului financiar al tarii si asigurarii unei balante comerciale active.
In prima perioada a epocii moderne s-a intensificat procesul de dezvoltare a economiei de schimb. In mod corespunzator s-a dezvoltat si gandirea economica cu contributii notabile inscriindu-se mai intai D.Fotino, D. Golescu-Arapila, I. Ionescu de la Brad, S. Baritiu, Enric Winteshalder s.a. Prin ideile multora dintre acestia au fost fundamentate progamele revolutiei de la 1848 in Tarile Romane, pe primul plan fiind desfintarea iobagiei, eliberarea si impropietarirea taranilor, iar mai tarziu problema dezvoltarii industriei si in general a economiei nationale.
Principalele curente de gandire economica din Tarile Romane in deceniile de la mijlocul secolului XIX (1821- 1859) au fost legate de interesele celor doua clase sociale principale ale feudalismului intrat in criza, ca si ale celor doua clase intrate in proces de constituire din economia moderna de piata. Putem distinge in Tarile Romane 4 curente principale de gandire economica, si anume:
a)Gandirea economica a marii boierimi care participa la guvernarea politica a a Tarilor Romane si care ar fi dorit perpetuarea privilegiilor ei;
b)Gandirea economica democratica si revolutionara, care sustinea idei economice mai radic


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org