Referat - Dezechilibrele economice si orientarile sociale ale dezvoltarii economice

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
394
Etichete
dezechilibrele, economice, orientarile, sociale, ale, dezvoltarii, economice
Descarcari
367
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Dezechilibrele economice si orientarile sociale ale dezvoltarii economice

1.Teoria echilibrului economic general si formele lui de manifestare.
2 .Somajul si formele lui de manifestare.
3. Inflatia: esenta, cauzele, formele, consecintele. Masuri antiinflationiste.
1.Teoria echilibrului economic general si formele lui de manifestare
Din punct de vedere teoretic, echilibrul la nive! macroeconomic reflecta acea stare a economiei în care, toate pietele sunt simultan în echilibru, fara existenta excesului de cerere sau de oferta.
în conditiile economiei de piata, echilibrul economic se manifesta sub forma unei stari proprii pietei, generata de actiunea agentilor economici în calitatea lor de producatori-vânzatori si de cumparatori-consumatori. Agentii economici producatori urmaresc maximizarea profiturilor lor, în timp ce agentii economici consumatori satisfacerea trebuintelor lor. De aici si reiese esenta conceptului de echilibru economic general.
Echilibrul economic general exprima acea stare spre care tinde piata nationala în ansamblul sau (piata bunurilor economice, piata muncii, piata monetara si piata capitalului) caracterizata printr-o concordanta relativa a cererii sî ofertei agregate, decalajele dintre fortele pietei nedepasind anumite limite considerate normale, nesemnificative pentru producerea de dificultati, de dezechilibre.
Echilibrul economic se manifesta sub o multitudine de forme, care se clasifica dupa anumite criterii:
a)dupa modul de manifestare în timp se distinge: echilibrul economic static, care se caracterizeaza prin absenta schimbarilor si este considerat doar o ipoteza, neexistând practic în realitate si echilibrul economic dinamic, ce se manifesta prin modificarea permanenta a raporturilor dintre fortele care se confrunta, concordanta lor realizându-se în timp, ca tendinta dominanta si care poate fi privit ca un echilibru pe termen scurt (se manifesta în conditiile unor schimbari nesemnificative sau al modificarii unor restrictii posibil de


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org