Referat - Economia de piata a Republicii Moldova

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
387
Etichete
economia, piata, republicii, moldova
Descarcari
426
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Introducere

Tranzitia la economia de piata a Republicii Moldova a scos in vileag o serie de probleme, acuitatea carora a reliefat tot mai mult criza economica si sociala: degradarea economiei, nivelul înalt al inflatiei, deficitul bugetar, falimentarea întreprinderilor, cresterea somajului etc.
Dupa cum ne demonstreaza experienta unor tari economic dezvoltate, una din posibilitatile de solutionare a problemelor iscate este dezvoltarea ampla a activitatii antreprenoriale care actualmente este considerata drept un factor primordial în dezvoltarea economiei de piata a republicii. Evident ca în aceste conditii subiectul principal devine antreprenorul. Anume el este persoana ce activeaza în interesul întreprinderii, a sau personal, asumîndu-si un anumit risc. El este nevoit sa cunoasca modul de exercitare a activitatii de antreprenoriat, mediul în care se desfasoara actiunile practice, problemele cu care se poate înfrunta în activitatea sa si sansele posibile pentru a le solutiona.
Agentii economici trebuie sa iee în consideratie faptul ca, activitatea antreprenoriala este supusa actiunilor unui set de factori externi si interni.
Dintre factorii externi putem evidentia: consumatorii produselor si serviciilor firmei; furnizorii; existenta bunurilor substituibile; posibilitatea de intrare pe piata de produse ale firmei date; politica social – economica a statului.
Printre factorii interni putem evidentia: managementul, strategia, finantele, sistemul informational, personalul, cultura, tehnologia, structura.
Tranzitia schimba cardinal relatiile dintre întreprindere si mediul sau de activitate. Principala componenta a mediului devine piata, care mijloceste legaturile multiple ale întreprinderii cu mediul sau. Mecanismul pietei reprezinta pentru întreprindere terenul de realizare a fluxului aprovizionare – productie – desfacere. Realizarea obiectivelor întreprinderii este în functie de sporirea supletei, adaptabilitatii si flexibilitatii întreprinderii în raport


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org