Referat - Factorii de productie

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
379
Etichete
factorii, productie
Descarcari
213
Nota
0 / 10 - 0 voturi

FACTORII DE PRODUCTIE

Productia.Sistemul factorilor de productie
Productia este activitatea depusa de oameni cu scopul de a transforma resursele disponibile din societate corespunzator nevoilor lor, uramarind crearea de bunuri si servici menite a intra in consum, in vederea satisfacerii diferitelor categorii de trebuinte.
Factorii de productie reprezinta totalitatea elementelor care participa, intr-un fel sau altul, la producerea de bunurii si servicii.
Factorii de productie sunt numerosi si variati.Avand in vedere specificitatea si originalitatea lor, ei se pot grupa in :
factori originali sau primari. Din randul carora fac parte munca si pamantul ;
factor derivat respectiv capitalul rezultat din combinarea si interactiunea celor dintai ;
Pe masura dezvoltarii tehnici si tehnologiei au mai aparut o serie de neofactori : inteprinderea, inteprinzatorul, imformatia, tehnologiile.Toti acesti factori au ca punct de plecare cei trei factori traditionali : munca, pamantul, capitalul.
Daca productia creste prin atragerea unei cantitati suplimentare de factori de aceeasi calitate, dezvoltarea economica este de tip extensiv. Daca cresterea calitati factorilor si a eficientei lor este preponderenta, atunci cresterea productiei si dezvoltarea economica este de tip intensiv.
MUNCA

Munca privita ca factor de productie este reprezentata de totalitatea resurselor umane(fizice si intelectuale) care sunt efectiv antrenate in activitati economice.
Resursele de munca ale unei tari sunt determinate de populatia acestora care este formata din urmatoarele grupe :
populatia adulta care se determina scazand din populatia totala a unei tari populatia tanara si populatia in varsta
populatia activa care este formata din ceea ce ramane dupa ce din populatia adulta se scad adultii inapti de munca
populatia activa disponibila toate persoanele care raman dupa ce din populatia activa se elimina persoanele casnice, elevii si studentii si cei care satisfac s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org