Referat - Individul impotriva statului

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
316
Etichete
individul, impotriva, statului
Descarcari
245
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Individul impotriva statului

«  Multi sunt cei ce trec acum liberali, sunt conservatori de speta noua. »
Cele doua partide le putem caracteriza in linii mari ca unul fiind militar si celalalt industrial, unul ca sistem al cooperarii silite, iar celalalt ca sistem al cooperarii voluntare.
Liberaismul a inceput prin a se impotrivi lui Carol al II-lea si uneltirilor lui, acesta vrand sa restabileasca puterea monarhica nemarginita. Monarhia in viziunea celor doua partide este institutie stabilita de natiune spre folosul tuturor membrilor ei, sau delegatul cerului.
Dupa epoca razboiului, cand pacea ingaduia renasterea regimului industrial si reintoarcerea la tipul de viata adecvat lui, liberalii au luat niste masuri. Au abrogat legile care opreau asociatiile muncitoresti, legile care stanjeneau libertatea de a calatori a calatorilor etc. Apare dreptul la opinie din punct de vedere religios fara a iti fi frica sa patesti ceva legal. Poate una dintre cele mai importante legi a fost cea care stopa cumpararea de negri si inrobirea lor.
Liberalii au micsorat sfera autoritatii guvernale si au marit-o pe aceea inauntru careia oamenii puteau face ce le placea. In timp liberalii au inceput sa dicteze actiuni cetatenilor, fapt ce se opune ideii lor principale : libertate in actiune.
Insa in ciuda aparentelor acest lucru este normal. In viziunea oamenilor scopul liberalilor era acela de a alinare a relelor, de indreptare a relelor. Si cum in mintea oamenilor un rau indreptat face tot atata cat un bine indeplinit, bunastarea poporului a ajuns o tinta a liberalismului. Si pentru ca liberalii vroiau sa obtina binele poporului intr-un mod direct, pentru ei insusi, au intrebuintat metode intriseci opuse celor folosite la inceput. De aici si confuzia.
Partidul liberal desi isi ia asupra numele de aparator al libertatii tuturor, lipseste poporul de o parte din libertatea de care se bucura inainte. Pentru a se apara liberalii afirma ca puterea care in trecut stabilea acele restrang


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org