Referat - Libertate si dezvoltare-economia pietei libere

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
367
Etichete
libertate, dezvoltareeconomia, pietei, libere
Descarcari
234
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Libertate si dezvoltare
Economia pietei libere


Una din lucrarile prof. Leszek Balcerowicz, personalitate de prestigiu, care s-a remarcat atat ca teoretician, prin lucarile sale si contributia la dezvoltarea economiei analitice in general, dar si ca om politic, cu un rol de marca in dezvoltarea unei tari ca Polonia, care s-a confruntat cu mari probleme legate de dezvoltarea economica in conditiile mostenirii socialiste, este “Libertate si dezvoltare – Economia pietei libere”.
Dupa cum afirma chiar autorul in prefata lucrarii, aceasta este consacrata problematicii libertatii si consecintelor pe care le au diferentele sau variatiile libertatii asupra dezvoltarii, indeosebi asupra celei economice. Tema libertatii economice este tratata aparent simplu, pe intelesul tuturor, parca pentru a fi accesibila nu numai unui initiat, ci si pur si simplu individului, individul care, in esenta, este de fapt fundamentul intregii teorii a libertatii si mai departe a libertatii economice.
Libertatea economica, exprimata in primul rand prin forma de proprietate si prin aria de cuprindere a pietei libere, factori care depind de gradul de implicare al statului in economie este telul tuturor tarilor dezvoltate, insa in primul rand al tarilor care trebie sa depaseasca mostenirea socialista si sa paseasca pe fagasul dezvoltarii firesti, concurentiale.
Profesor Balcerowicz defineste concepte, elaboreaza si dezvolta teoria unei dezvoltari sanatoase, apeland la experienta acumulata de diferite tari fara a crae un “model de urmat”. Aceasta pentru ca nici nu exista un asemenea model standard, care odata urmat ar rezolva toate probelemele unei economii cu probleme ce necesita rezolvare urgenta; de exemplu o economie in tranzitie.
Un prim concept abordat de profesor este cel al libertatii. Libertatea trebuie definita in raport cu omul ca individ, nu ca grupuri sociale tratate distinct de indivizii care le alcatuiesc.
Un rol esential in intelegerea corecta a libertatii il joaca relatiile in


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org