Referat - Organizarea structurala a intreprinderii

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
400
Etichete
organizarea, structurala, intreprinderii
Descarcari
252
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Organizarea structurala a intreprinderii


O intreprindere este o colectivitate umana legal constituita in vederea cooperarii pentru realizarea in comun a unor produse, servicii sau lucrari destinate vanzarii la un pret care sa acopere cheltuelile si sa aduca profit.
Elemente de baza comune structurilor organizatorice ale i-rii .
Indeplinirea de catre o intreprindere a obiectivelor stabilite in conditii cat mai eficiente necesita in primul rand o conducere competenta si un cadru organizatoric rational care se realizeaza prin elaborarea structurii sale organizatorice Prin S.O . ( structura organizatorica ) se intelege ansamblul persoanelor cu functii de conducere si a compartimentelor de munca tehnice, economice si administrative, modul cum sunt acestea constituite si grupate precum si legaturile ce se stabilesc intre ele in vederea functionarii normale a intreprinderii. Structura intreprinderilor este foarte rezulta de la alta chiar in cadrul aceleiasi ramuri de productie in functie de o serie de factori ; Structura si volumul productiei, natura procesului tehnologic, gradul de mecanizare si automatizare, gradul de specializare, amplasarea teritoriala, gradul de autonomie. Totusi exista cateva elemente nelegate de specificul productiei si care sunt comune tuturor intreprinderilor.
Acestea sunt ;
Functia ( postul) .
Evantaiul subordonarilor ( norma de conducere) .
Compartimentele de munca.
Treptele sau nivelele ierarhice.
Relatiile dintre compartimente ( relatii organizationale ) .
Atributiile ( functiile ) conducerii.
Functiunile intreprinderii.
Functia reprezinta ansamblul sarcinilor care-i revine in mod organizat si permanent unui salariat pe un anumit loc de munca, este cea mai mica subdiviziune organizatorica a intreprinderii. Pentru delimitarea functiilor fiecare domeniu de activitate trebuie divizat in sarcini de munca si gruparea lor pe functii potrivit naturii, gradului de complexitate si interdependenta dintre ele. Sarcina este cea mai mica unit


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org