Referat - Proprietatea in sistemul economiei contemporane

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
427
Etichete
proprietatea, sistemul, economiei, contemporane
Descarcari
284
Nota
0 / 10 - 0 voturi





PROPRIETATEA IN SISTEMUL ECONOMIEI CONTEMPORANE




În economia de piata exista o strânsa legatura dintre formele de proprietate si modul de implicare a agentilor economici în viata societatii. Formele de proprietate pot genera fie interes pentru sporirea performantelor agentilor economici, fie dezinteres fata de întreaga desfasurare a activitatii economice. S-a dovedit ca dezvoltarea societatii depinde de progresul înregistrat în materie de proprietate.

CONCEPTUL, OBECTUL SI SUBIECTUL PROPRIETATII

Proprietatea este un concept complex, cu o încarcatura juridica, filosofica si economica. În sens juridic proprietatea reprezinta „dreptul de a utiliza si de a dispune de un bun, într-un mod excesiv si absolut, sub rezerva unor limitari precizate de legiuitor”.
Optica juridica a proprietatii exprima relatia de posesiune a ceva de catre cineva. Viziunea filosofica fundamentala ideea de proprietate, pornind de la personalitatea umana : în proprietate omule se implica si se realizeaza ca fiinta totala, manifestându-si responsabilitatea prin proprietatea pe care o poseda, de care dispune si pe care o integreaza social prin folosire eficienta .
În sens economic, proprietatea este definita ca totalitate a relatiilor dintre oameni în legatura cu bunurile, relatii legate de norme istoriceste determinate pe plan social. Ca raport socio-economic,proprietatea exprima :
Dreptul de posesiune al bunurilor;
Dreptul de dispozitie asupra obiectului proprietatii;
Dreptul de gospodarire, administrare, gestionare a bunurilor;
Dreptul de a culege roadele utilizarii proprietatii.
În cadrul acestor atribute, dreptul de posesiune are rol hotarâtor,din acesta decurgând toate celelalte. Aceste atribute reprezinta monopolul proprietarului, înstrainarea lor fiind o functie exclusiva acestuia: înstrainarea lor totala genereaza relatii de vânzare-cumparare, donatie, mostenire; iar înstrainarea lor partiala provoaca relatii de închiriere, arendare, conc


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org