Referat - Riscurile activitatii bancare

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
330
Etichete
riscurile, activitatii, bancare
Descarcari
383
Nota
0 / 10 - 0 voturi



RISCURILE ACTIVITATII BANCARE


Riscuri generale


Analizând notiunea de risc nu putem formula o definitie unica, dar în schimb putem distinge trei caracteristici principale:
cauzele riscului provin din instabilitatea sub semnul careia se desfasoara toate procesele din viata economica a unei tari;
punctul critic de manifestare a riscului este determinat de obiectivele întreprinzatorului;
riscul reprezinta posibilitatea ca obiectivele stabilite sa nu fie realizate.
În consecinta, prin risc se întelege manifestarea unei instabilitati ce rezulta din alegerea unui obiectiv gresit. În aceasta acceptiune riscul apare în dependenta de un obiectiv ales (riscul lichiditatii – de exemplu) precum si în legatura cu cauzele concrete ale obiectivului gresit ales (riscul valutar – de exemplu).
Riscul poate fi privit si sub aspectul pericolului /pierderii pe care îl /o genereaza o decizie gresita în opozitie cu o alta decizie ce ar fi fost mai buna.
În urma unei decizii manageriale se vor stabili obiectivele ce urmeaza a fi avute în vedere: economice (ale pietei, de productie, de productivitate etc.), financiare (lichiditate, profit etc.) sau sociale, precum si marimea acestora.
În cazul primei trepte de decizie, prin alegerea unui obiectiv gresit poate aparea riscul.
În cazul celei de-a doua trepte prin alegerea unei limite gresite poate, de asemenea, sa se manifeste riscul.
Pe cea de-a treia treapta, chiar si în cazul unor decizii corecte, manifestarea unor factori conjuncturali poate duce la aparitia pierderii si, în concluzie, la manifestarea riscului. În aceste conditii zona de risc este relativ extinsa fata de cea a sansei, sau, am putea spune, fata de cea de “siguranta”.
Functie de ierarhizarea obiectivelor se poate observa o oscilatie între obiectivul venitului si cel al sigurantei. Aceasta pozitie difera de la investitor la investitor. Astfel, unii promoveaza obiectivul câstigului (maxim), în timp ce altii adopta o atitudine prudenta, respectiv promoveaza obiectivul s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org