Referat - Tarifele vamale

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
351
Etichete
tarifele, vamale
Descarcari
363
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Tarifele vamale

Introducere
Cap I – Norme internationale privind folosirea tarifelor vamale
Cap II – Efectul protectionist al tarifelor vamale
Cap III – Efectele economice ale tarifelor vamale asupra bunastarii tarilor lumii
Cap IV – Argumente pro si contra pentru instituirea unor tarife vamale protectioniste
Cap V – Tariful vamal al României
Bibliografie


Introducere
Tariful vamal – elementul central al politicii vamale a unei tari – este un catalog care cuprinde nomenclatorul produselor supuse impunerii vamale, precum si taxa (taxele) vamala perceputa asupra fiecarui produs sau grupa de produse. Ca regula generala, sunt cuprinse în acest catalog si produsele scutite de impunerea vamala la importul lor pe teritoriul vamal al tarii respective sau la export.
Încercari de clasificare ale marfurilor în cadrul tarifelor vamale s-au facut si în trecut, luându-se ca baza criterii diferite:
originea marfii (animala, vegetala, minerala);
gradul lor de prelucrare (materii prime, semifabricate, produse finite);
o combinati a acestor doua criterii.
Astfel, în anul 1950, Biroul de Statistica al ONU a elaborat o Clasificare Tip Standard pentru Comertul International (Standard International Trade Clasification – SITC). Aceasta clasificare, care a suferit o serie de modificari pe parcursul timpului, a fost facuta din nevoi de ordin statistic, care sa permita ONU si altor organizatii sa poata urmari la nivel international evolutia comertului exterior al tuturor statelor lumii. Acest sistem de clasificare este în vigoare si astazi si, potrivit lui, statele raporteaza informatiile statistice vizând evolutia comertului lor exterior (volumul valoric, dinamica, structura pe marfuri, orientare geografica a exportului si importului, etc.). Aceasta este o clasificare pe cinci cifre: sectiuni, diviziuni, grupe, subgrupe si pozitii tarifare).
Din initiativa Acordului General pentru Tarife si Comert, tot în anul 1950, a fost adoptata la Bruxelles Conventia privind clasificarea marfurilo


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org