Referat - Totul despre IMM-uri

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
354
Etichete
totul, despre, immuri
Descarcari
966
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Rolul si importanta IMM-urilor

Definirea înterprinderilor mici si mijlocii

În ultimul deceniu s-a înregistrat o dezvoltare importanta a micilor afaceri care au luat amploare în statele din S-E Asiei. Ca urmare a dezvoltarii acestui sector a crescut prosperitatea, cresterea nivelului de trai si o dezvoltare importanta atât a acestor state cât si a celor industrializate.
P. Drucker spunea ca “micile afaceri reprezinta catalizatorul principal al cresterii economice.” Aceste mici afaceri contribuie în buna masura la realizarea unor obiective fundamentale ale oricarei economii nationale. IMM-urile joaca un rol însemnat în economie din urmatoarele motive:
Supletea structurilor care le confera o capacitate ridicata de adaptare la fluctuatiile mediului economic;
Întreprinderile mici si mijlocii se pot integra relativ usor într-o retea industriala regionala, ceea ce contribuie pe de o parte la dezvoltarea economica a regiunii respective, iar pe de alta parte la reducerea somajului si cresterea nivelului de trai, pentru ca ofera locuri de munca;
Dimensiunea lor redusa, care contribuie la evitarea birocratiei excesive si la evitarea dezumanizarii;
IMM-urile formeaza la nivelul individual un ansamblu mult mai usor de controlat/condus.

Nu exista o definitie unanim recunoscuta a IMM-urilor. Pentru a fi considerata mica/mijlocie o afacere trebuie sa îndeplineasca anumite conditii.
Definirea IMM-urilor, are în vedere urmatoarele aspecte:
dimensiunea afacerii: cifra de afaceri, capital social, numarul de personal, profitul, (cel mai important/frecvent criteriu utilizat este cel al numarului de personal).
unitatea de conducere: Confederatia generala a întreprinderilor mici si mijlocii (Confederation General PME) afirma ca IMM este o întreprindere stapânita si condusa de 1 persoana. Statisticile arata ca 45% au fost create si conduse de una si aceiasi persoana.

Definitia IMM-urilor: sunt organisme cu vocatie industriala sau comerciala cu un centru de profit si cu o singura act


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org