RSS FeedAdauga la favorite

Referat Omul

Preview Omul

Advertisment

"OMUL S-A NASCUT LIBER, ÎNSA PRETUTINDENI ESTE TINUT IN LANTURI"
Rousseau
Spunem ca omul s-a nascut liber...oare de ce sustinem acest lucru fara nici un sens? Omul nu se naste liber. Afirmatia aceasta o fac doar cei ce vad omul ca pe orice alta fiinta, poate chiar ca pe un animal. Da, despre un animal salbatic, nascut în jungla putem spune ca se naste liber. Din momentul primei rasuflari, el e independent, uneori nu intra in contact nici macar cu cea care i-a dat viata, nu are legi care sa-l constrânga, în functie de care sa traiasca.Este liber.
Omul însa este mai mult decât un animal, este mai mult decât conceptia de fiinta în ansamblu; este un sistem complex format din doua subsisteme: trup si suflet. Din aceste subramuri, numai unul are capacitatea de a fi liber, sufletul. Însa nici aceasta libertate nu este totala deoarece interdependenta dintre trup si suflet, nu-i permite celui din urma sa fie detasat de primul si lanturile ce tin trupul împiedicându-l sa fie liber, prind implicit în strânsoarea lor si o parte a sufletului. Pentru ca partea spirituala a omului sa fie cu adevarat libera ar fi necesara o divizare totala a cele doua subsisteme, fapt imposibil din pricina interdependentei ce exista între ele.
Dar sunt acele lanturi imposibil de frânt? Parerea mea este ca fiinta umana a fost prinsa si pusa în aceste lanturi înca din primul pas facut înafara regnului animal din care a evoluat. Asadar lanturile, constrângerile cele mai importante provin din chiar conditia umana, care nu poate fi depasita. Iluzia ca omul îsi poate depasi conditia umana este provocata de acelasi factor ce genereaza si iluzia libertatii, anume dorinta de a rupe lanturile. Aceasta doleanta se hraneste cu iluziile create chiar de ea si stimuleaza viata, asigura continuitatea ei.
Caracterul social al omului este un element ce nu-i permite sa fie liber. Dependenta de cei din jur face din fiinta umana, un prizonier de frica singuratati...

Informatii:

Nume: Omul

Categorie: Filozofie

Data adaugarii: 26.11.2008 22:18

Afisari: 20372

Etichete: omul

Descarcari: 220

Nota: 7.17 / 10 - 6 voturi

Referate aseamantoare

Feedback